ABCNyheter
ABCNyheter AS Kirkegata 17 Oslo 0153
22 80 85 80 tips@abcnyheter.no
true livet Familien,fornavn,navn,Livet
Tor Strand Tor Strand er redaktør i ABC Nyheter. 90548980 tor@abcnyheter.no
161 norske barn mangler fornavn Myten om at barnet risikerer å få tildelt et fornavn dersom du ikke sender inn navneskjema i tide, stemmer ikke. http://www.abcnyheter.no/files/imagecache/normal/2012-11/lea980.jpg
http://www.abcnyheter.no/files/imagecache/normal/2012-11/lea980.jpg

680 492

VANSKELIG NAVNEVALG: Dersom du ikke sender inn skjema for navnevalg innen seks måneder etter at barnet er født kan konsekvensene være at du blir politianmeldt og får bot. Foto: Colourbox.
Navnevalg

161 norske barn mangler fornavn

Myten om at barnet risikerer å få tildelt et fornavn dersom du ikke sender inn navneskjema i tide, stemmer ikke.

Antall barn over seks måneder som ikke har fått fornavn

Skatt Nord: 64

Skatt Midt Norge: 12

Skatt Vest: 24

Skatt Sør: 45

Skatt Øst: 16

 

Antall politianmeldelser i 2011 på grunn av ikke insendt navneskjema

Skatt Nord: 1

Skatt Midt Norge: 15

Skatt Vest: 16

Skatt Sør: 0

Skatt Øst: 14

 

 

Kilde: Skatteetaten

 

Mange foreldre synes det er vanskelig å velge navn til barnet, men det kan lønne seg å ikke gruble for lenge. Som forelder er du ifølge navneloven pliktig å returnere skjemaet for navnevalg innen barnet har fylt seks måneder.

Dersom du ikke sender inn skjema for navnevalg innen fristen kan konsekvensene være at du blir politianmeldt og får bot. I 2011 ble 46 foreldre politianmeldt.

- Vi sender ut skjema for navnevalg så fort barnet har fått personnummer. Dersom foreldrene ikke har returnert det innen fire og en halv måned sender vi ut en purring. Har vi fortsatt ikke fått det en måned senere sender vi ut en ny purring, og et varsel om at de vil bli politianmeldt dersom de ikke har returnert skjema innen barnet fyller seks måneder, forteller underdirektør i Skatt Sør, Inger Edvardsen.

Delta i debatten: Skal barnet ha mor eller far sitt etternavn?

Får mors etternavn

Dersom barnets navn ikke er meldt innen seks måneder, får barnet automatisk mors etternavn mens feltet for fornavn blir stående tomt.

- Vi har i vår region per i dag 45 barn som fortsatt ikke har fått fornavn. De eldste er født helt tilbake i 2008. Det er forhold som har blitt politianmeldt, og så har saken blitt henlagt, forteller Edvardsen.

Totalt er det 161 barn i Norge som er eldre enn seks måneder og som fortsatt står uten fornavn i folkeregisteret.

Skjemavegring og uenighet

Navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen tror at bakgrunnen for at foreldre ikke returnerer skjema for navnevalg i stor grad dreier seg om skjemavegring eller uenighet mellom foreldrene.

- Hvis det dreier seg om foreldre som ikke bor sammen kan en krangel om hva barnet skal hete bli en del av en større krangel. Jeg kjenner til tilfeller hvor mor og far bruker forskjellige navn på barnet. Da bor de ikke sammen, og bruker hvert sitt navn på barnet når det er hos dem, forteller Utne.

Ikke rett til å tildele fornavn

Det verserer flere historier om at du risikerer å få tildelt et fornavn dersom du ikke sender inn navneskjema i tide, men slik er det ikke. Skatteetaten har ingen myndighet til å gi navnløse barn et fornavn.

- I enkelte andre land i Europa vet jeg at det har blitt praktisert for eksempel at barnet får navnet som har navnedag den dagen det er født, eller en av foreldrenes fornavn. Men det har aldri vært regler for dette i Norge, presiserer Utne.

Ifølge Inger Edvardsen i Skatt Sør er det problematisk at det i enkelte tilfeller tar flere år før barna får fornavn.

- Disse barna blir jo selvfølgelig kalt noe hjemme, men det å ikke ha et fornavn i Folkeregisteret kan få konsekvenser. Etter hvert skal jo disse barna inn i et tannlegeregister, de skal begynne på skolen og så videre, forteller Edvardsen.

Navneforskeren tror imidlertid ikke dette medfører store problemer for barnet selv.

- Barnet har jo et etternavn og et personnummer. I tillegg regner jeg med at de har et navn de blir kalt hjemme, og i barnehagen eller på skolen. Dette er i stor grad et problem for offentlige registre, og ikke for barnet selv, mener Utne.

Les mer fra Klikk.no:

Se Norges særeste navn

Slik velger du navn på søsken

Hvem velger barnets navn?

Navneåret 2011

Les mer fra ABCNyheter.no:

- Navnet til ei nattklubbdronning

De fleste navn er lovlige

Kalte opp døtrene etter favorittbilene

Les flere saker som denne

 

Lesernes kommentarer

2012-03-14T10:55:43

Jan van Wageningen Jan Van Wageningen

14. mars 2012 - 11:55

Kan alle lese norsk

I hvilket språk blir innmeldingsskjema send til foreldre som får barn i Norge? Og om det blir send på norsk, er det ikke sikkert at noen av disse nybakte foreldre kan lese vårt språk og skrift, og når de får brev fra myndighetene blir de liv redde og dermed blir brevene kastet.
2012-03-14T11:23:42

May-Rita Tønnessen Olsen May-Rita Tønnessen Olsen

14. mars 2012 - 12:23

Ja, det kan absolutt være en

Ja, det kan absolutt være en forklaring, Jan, for ellers blir det bare for dumt dette her. Så vanskelig kan det ikke være å finne et fornavn på barnet, at man ikke har bestemt seg for et innen et halvt år, med mindre man ikke forstår språket i skjemaet og/eller hvordan man skal fylle det ut.