ABCNyheter
ABCNyheter AS Kirkegata 17 Oslo 0153
22 80 85 80 tips@abcnyheter.no
true livet modeller,naken,skjønnhet,Livet
Tor Strand Tor Strand er redaktør i ABC Nyheter. 90548980 tor@abcnyheter.no
Nakenbildene som startet alt bråket I dag er en størrelse 36 regnet som «plus size». Heldigvis er det noen som protesterer. http://www.abcnyheter.no/files/imagecache/normal/2012-09/naken-1.gif
http://www.abcnyheter.no/files/imagecache/normal/2012-09/naken-1.gif

680 380

Bildene fra Plusonemag.com har fått skapt mye oppmerksomhet på internett. Foto: Victoria Janahvili (Faksimile fra Plusmodelmag.com)
Plus size-modeller vs vanlige modeller

Nakenbildene som startet alt bråket

I dag er en størrelse 36 regnet som «plus size». Heldigvis er det noen som protesterer.

Det hersker liten tvil om hvem av kvinnene på bildet som ser mest ut som deg og meg og kvinner flest. Men det er ikke hun som får oppdragene i alle bladene vi leser eller fotograferes i de klærne vi gjerne vil gå i.

I denne kontroversielle bildeserien som stod på trykk i januar-utgaven av PLUS Model Magazine, et e-magasin dedikert til modeller og klær i kategorien plus size, har man fotografert plus size-modellen Katya Zharkova, 28, sammen med en modell som faller innenfor størrelsen på dagens catwalk modeller. Forskjellen er rimelig iøyenfallende. Og oppmerksomheten har ikke latt vente på seg.

«Hva er galt med kroppene våre»

Det var en blogg-post med denne tittelen på hjemmesidene til e-magasinet PLUS Size Magazine som sparket i gang debatten. Blogginnlegget viste bildene av Zharkova og hennes nakne med-modell og tok temaet om modellstørrelser opp til debatt. Det fikk tusenvis av sidetreff og ble delt i det uendelige på sosiale medier som Facebook og Twitter i dagene som fulgte.

FORMFULL: Disse bildene av plus-size modellen Katya Zharkova har høstet oppmerksomhet i media og sosiale media verden over. Foto: Victoria Janahvili (Faksimile fra Plusmodelmag.com) FORMFULL: Disse bildene av plus-size modellen Katya Zharkova har høstet oppmerksomhet i media og sosiale media verden over. Foto: Victoria Janahvili (Faksimile fra Plusmodelmag.com)

 

I innlegget diskuterer sjefredaktør Madeline Figueroa Jones hvordan bildeserien var et motsvar på en mote- og skjønnhetsindustri som «fortsetter å fronte supertynne idealer som slett ikke alltid er sunne, og som dermed fremmedgjør seg for mange av kundene sine.»

Vi bombarderes daglig med reklamer for slanke- og diettprodukter fordi det er multi-million industri som utnytter vår redsel for å være eller bli feite, forklarer Figueroa Jones i innlegget, som fikk mer enn 300.000 treff den dagen det ble postet.

Ulikheter mellom modeller og vanlige kvinner blir større

På 90-tallet regjerte supermodeller som Cindy Crawford, Naomi Cambell og Christy Turlington, som alle var mellom en amerikansk størrelse seks til åtte (altså størrelse 36-38 i norske størrelser).

I dagens moteverden, hvor de fleste catwalkmodeller er i en amerikansk størrelse 0 eller 2 (tilsvarer norsk str. 30 eller 32), ville mange av disse toppmodellene vært for store til å passe inn i designernes prøve-størrelser, og dermed havnet i kategorien «plus size».

Bildeserien fra januar-utgaven av PLUS Size Magazine er akkompagnert av noen hardtslående statistikker:

«For 20 år siden veide en mote-modell i gjennomsnitt åtte prosent mindre enn gjennomsnittskvinnen. I dag veier hun 23 prosent mindre».

Og:

«De fleste catwalk modeller møter Body Mass Index' (BMI) sine kriterier for anorexia.»

Til nyhetskanalen Fox News forklarer Madeline Figueroa Jones at hun med å trykke bildene ønsket å «åpne øyene til moteindustrien».

– Det er ikke bare det faktum at dagens catwalkmodeller er farlig tynne vi ønsket å belyse, forklarer Figueroa Jones til nyhetskanalen.

– Men også at begrepet plus size er i forandring. Før var man ikke regnet som plus size før man snakket om størrelser fra 12-14 (amerikanske størrelser) og oppover. I moteindustrien i dag blir en amerikansk størrelse seks (tilsvarer norsk størrelse 36) regnet for plus size å være. Og da er det noe som er feil.

– Jeg ble emosjonell og begynte nesten å gråte, forklarer redaktøren til Fox News om det hun følte da hun først fikk se bildeserien.

– Bildene hadde blitt sendt inn til og blitt forkastet av flere store motemagasiner. Når de kom til meg var det ikke noe spørsmål, jeg måtte ha dem på trykk. Jeg visste at disse bildene ville gjøre inntrykk på folk, og at med de rette statistikkene kunne vi få belyst et budskap som er svært viktig å spre.

Ikke snakk om sunn eller ikke sunn

Jones er snar med å tydeliggjøre at dette ikke dreier seg om sunn kontra usunn.

– Dersom det var det dette dreide seg om, ville den store flerparten av modellene under New York eller Paris Fashion Week ikke være på catwalken i det hele tatt, forklarer redaktøren.

– Å ikke spise på dagesvis kan umulig være sunt, uansett hvordan man snur og vender på det.

I stedet insisterer Jones på at saken, og magasinet i sin helhet, er en feiring av kvinnekroppen.

– Denne artikkelen er enkelt og greit en hyllest til alle plus size kvinner der ute som elsker kroppen sin, og som ønsker å bli behandlet som likeverdige i moteverdenen. Vi ønsker ikke å fremme at det er OK å være overvektig, men at sunnhet og aksept kan komme i mange former og fasonger.

– Moteriktige klær er en rettighet alle kvinner har, ikke bare de som er små nok til å passe inn i prøve-størrelser.

SUNNERE FORBILDE: Både prøve-størrelser og modellene krymper. Kan det stemme at man er plus size om man er en størrelse 36? Foto: Victoria Janahvili (Faksimile fra Plusmodelmag.com) SUNNERE FORBILDE: Både prøve-størrelser og modellene krymper. Kan det stemme at man er plus size om man er en størrelse 36? Foto: Victoria Janahvili (Faksimile fra Plusmodelmag.com)

 

Ingenting i moteverden å gjøre

Den britiske toppdesigneren Julien Macdonald uttalte for et par år tilbake til avisen Wales Online at plus size modeller ikke har noe i motebransjen å gjøre. Designeren, som stilte som dommer i reality programmet Britain’s Next Top Model, kom med flere negative uttalelser rettet mot modeller som bruker størrelser over en norsk størrelse 36 - altså plus size.

– Det er ingen plus-size modeller med i serien. Dette er et seriøst program. Du kan ikke ha en plus-size modell som vinner av konkurransen, det hadde vært en vits, skal MacDonald ha uttalt til avisen WalesOnline.

Ville ha modeller som ser sunne og friske ut

Redaktøren for motebibelen Vogue i Storbritannia, Alexandra Shulman, derimot, ønsker å endre standarden i moteverdenen. Hun sendte ifølge et intervju med avisen The Guardian for noen år tilbake brev til alle de store motehusene og ba dem om å sende prøvekolleksjonene i større størrelser.

Schulman forklarer til avisen at hun ønsket å benytte modeller i Vogue som var av en litt mer normal størrelse, men problemet var at alle prøveklærne var for små.

Ifølge redaktøren var responsen heller laber, men Schulman mener bestemt at det er en forandring i gjære, og at normale kvinner ikke lenger ønsker å bli bombardert med bilder av utmagrede og unaturlige modeller.

ULIKE STØRRELSER: Det blir stadig større forskjell på størrelsen på gjennomsnittskvinnen og størrelsen på modeller. Foto: Victoria Janahvili (Faksimile fra Plusmodelmag.com) ULIKE STØRRELSER: Det blir stadig større forskjell på størrelsen på gjennomsnittskvinnen og størrelsen på modeller. Foto: Victoria Janahvili (Faksimile fra Plusmodelmag.com)

 

Ikke marked i Norge

Den norske modell-mammaen Eivor Øvrebø hos Team Models i Oslo mener at det i Norge ikke finnes et stort nok marked for plus size-modeller til at noen kan jobbe som det.

– En prøvestørrelse er som regel en norsk størrelse 36, eller mer ofte nå en 34, så det er den størrelsen, eller mindre, modeller er, sånn er det bare, forklarer Øvrebø til Klikk.no.

– Det kan godt hende at det stemmer at prøvestørrelser er blitt mindre, størrelser generelt har jo krympet, men jeg vet ikke om dette betyr at grensene for å bli regnet som plus size har flyttet seg eller ikke.

Selv mener Øvrebø at det jo ofte har vist seg at plus size-modeller ofte ender opp med å slanke seg for å passe inn i prøvestørrelser, og dermed faller ut av plus size kategorien.

– Se bare på britiske Sophie Dahl, forklarer Øvrebø (bildet over.)

– Hun ble hyllet som modell da hun var en britisk størrelse 16 (norsk str. 42-44), men endte jo opp med å slanke seg og bli en britisk størrelse 8 (norsk str. 38) etter hvert.

En sunnere størrelsesrevolusjon

Ikke alle er enige med Øvrebø om at mange plus size modeller ønsker å bli sylslanke.

Det er ikke så lenge siden bildet til venstre stod på trykk i amerikanske Glamour, og nærmest skapte en mini-revolusjon i moteverdenen.

20-år gamle Lizzie Miller, med sine normalt store lår og en synlig bulk på magen, ble en sensasjon over natten, og blåste uten tvil nytt liv i debatten om den ideelle størrelsen.

Miller var vakker, men verken sylslank eller avmagret, og kvinner verden over ropte hurra og identifiserte seg umiddelart med henne.

I etterkant av både dette og den heftige debatten som har blåst rundt mikro-størrelsen Size Zero kan det virke som det ikke er like in å være unaturlig tynn som det var for en tid tilbake, noe de flotte bildene av den russiske plus size modellen Katya Zharkova ovenfor bare understreker.

For lubben for Victoria's Secret

Den 19-år gamle modellen Kate Upton har oppleved at det har stormet rundt henne de siste ukene. Blondinen prydet nylig den årlige badedraktutgave av Sports Illustrated i USA, men da det ble kjent at den formfulle jenta hadde fått det prestisjetunge oppdraget, reagerte mange moteeksperter med avsky. Kritikken gikk på at Upton hadde for store pupper og lår til å være en ekte modell.

Vi ville aldri brukt Kate Upton i et Victoria's Secret-show. Hun har altfor store former til at hun kan bli benyttet av oss, uttalte Sophia Neophitou, moteredaktør og kreativ ansvarlig for rekrutteringen til Victoria'a Secrets moteshow i en større artikkel i New York Times.

Men det ser ikke ut til at Kate Upton sitter og depper av manglende oppdrag fra undertøysgiganten. Nylig lanserte den amerikanske hamburgerkjeden Carl's Jr sin nye reklamefilm, hvor Upton er stjernen, og spiller på nettopp de tingene hun har blitt kritisert for.

Populært med plus size

Irske Jean Barrett er en britisk størrelse 16 (norsk 42-44) og plus size-modell hos et modellbyrå Dublin. Hun merker også at interessen for å benytte seg av modeller som ser litt mer realistiske ut i kroppen virker som om den øker.

– En håndfull jenter faller inn under kategorien plus size i byrået jeg er tilknyttet, forklarer Barrett.

– Og det ansettes faktisk flere.

26-åringen forklarer at stadig nye oppdrag tikker inn, både for TV, kataloger og magasiner.

– De aller fleste high-street kjedene har jo størrelser som går opp til i allefall en størrelse 16, og gjennomsnittskvinnen er angivelig en størrelse 14 (norsk 40-42). Da er det jo ikke så rart at alle disse kvinnene har lyst til å se hvordan klærne ser ut på en kropp som ligner deres egen!

Kilder: Wikipedia, Daily Mail, The Telegraph, Fox News, The Huffington Post

Les også:

Heidi ble ny med Kamille. Se forvandlingen her!

Produktene ekspertene ikke kan leve uten

Venstrefoten din er størst (og derfor heter det str. 38)

Få silkemyke babyføtter (vi har testet Baby foot!)

Stor test av maskara

 

Les flere saker fra samme kategori her

Les flere nyheter her

Saken er opprinnelig skrevet for Kamille og publisert på klikk.no.

Lesernes kommentarer

2012-03-02T14:24:21

Arne Rasmussen Arne Rasmussen

2. mars 2012 - 15:24

Knokler

Ta nå modellene for det de er da, et BILLASS med knokler. Ingen ting å ta i ingen ting og bli glad i!
2012-03-02T17:11:05

Steinar dale Steinar Dale

2. mars 2012 - 18:11

Nåvel, det var dine ord.

Nåvel, det var dine ord. disse damene var i overkant for meg. kunne fint gått ned 15 kilo.
2012-03-02T21:29:50

Geir Vinje Geir Vinje

2. mars 2012 - 22:29

Dette er jo ikke rart. De fleste moteskapere er homofile.

Så, de er selvfølgelig ute etter damer som ser ut som unggutter. Synes det er på tide at man kan få klær som hetrofile menn vil ha på damene. Vil damene tiltrekke seg homofile gutter ? Damer er slik de er fordi vi hetrofile menn liker dem slik. Så hvorfor forandre dem ? Jeg sier ikke at det er noe galt med homofili. Folk må betemme selv. Men, i motespørsmålene er det vi hetrofile som blir mobbet, og damene våre blir utsatt for urimelige krav ! Hvem vil ha en anorektisk og syk dame, fordi moteindustrien ødelegger dem ?
2012-03-02T14:54:41

Thore Stoveland Thore Stoveland

2. mars 2012 - 15:54

Liker ikke speilegg, men er ikke for jur heller.

Menn blir feite. Kvinner får plusstørrelse. CRAP.

Tynne modeller er nødvendig for å nettopp gi tjukke kvinner et incitament for å slanke seg noe. Mange er jo digre fettberg. Bare synd det er yngre jenter som tar tipset og får spiseproblemer etc. Det er jo ikke dem, men de eldre som bør ta tipset.
2012-03-02T15:50:12

Sarah sande Sarah Sande

2. mars 2012 - 16:50

Eller kansje

Eller kansje menn med ølvom eller hengevom burde ta et hint Thore?! Pipstilkbein og hengevom og eneste "sporten" de driver med er å sitte timesvis forran tv'n å se alskens ski og fotball mens de tyller i seg øl og godis? Ikke nok med at menn slipper den voldsomme forandringen i kroppen som det en graviditet og fødsel faktisk ER,det er ikke meningen at en kvinne som har født barn skal ha samme kropp og fassong som en ungjente, men de har fra naturens side bedre forbrenning og kan tylle i seg mer uten å legge på seg enn kvinner i tillegg. Mange kvinner har i tillegg lavt stoffskifte ,gjerne uten å vite det selv, dette er også med på å gi kvinner dårlig forbrenning.Men til tross for dårlig forbrenning har folk med lavt stoffskifte og andre sykdommer som setter ned forbrenningen samme sultfølelse og behov for energi som andre kropper.Det er ikke bare å kutte ut å spise når kropp og hjerne krever energi.Menn får sjeldent lavt stoffskifte. Kansje du burde tenke litt på hva du sier. Gamle,kvapsete ,giddaløse menn er det like mange av som fete kvinner!! Menn har også tendenser til helst å få fettet rundt midjen også, noe som er mest helseskadelig og mest usunnt....men de får vel bare ta et hint eller???
2012-03-02T16:03:54

Elin Høiseth Elin Høiseth

2. mars 2012 - 17:03

Helt enig med deg Sarah.

Helt enig med deg Sarah. Veldig godt sagt. Men du vet sikkert at menn tar ikke hint. De skjønner det rett og slett ikke.Uansett hvordan de ser ut, tror de at de er sååååå deilige og guds gave til kvinnen. Dess styggere og eldre de blir, desto mer innbilske. Eier ikke selvkritikk vet du.
2012-03-02T16:28:15

Tore Eriksen Tore Eriksen

2. mars 2012 - 17:28

Dårlig samvittighet?

Syns å høre antydning til sinne her?
Egentlig litt rart, at norske kvinner sliter mer med dette enn f.eks kvinner fra asia? Har ikke de det samme stoffskifteproblemet?
2012-03-02T21:25:10

Solfrid Charlotte Vale Solfrid Charlotte Vale

2. mars 2012 - 22:25

Gener og kosthold henger også

Gener og kosthold henger også sammen her. Men jeg er enig i at det finnes utrolig mange store/feite menn med vomma hengende utenfor bukselinningen. Jeg kaller ikke dette delikat. Men synes samtidig det samme når det gjelder damer/jenter. Store bilringer rundt midjen kan gi diabetes, og fettet legger seg på sikt i årene - som igjen kan gi hjerte og karsykdommer hos begge kjønn. Det finnes alltid unntak, og mange flinke folk som er opptatt av kostholdet/mosjon. I min situasjon er dette viktig, fordi jeg hører til risikogruppen pga tidligere diabetes. Ble kvitt dette da jeg fikk transplantert nyre/bukspyttkjertel. Men her sier legen hvor viktig det er å forebygge overvekt med trening-kosthold. :)
2012-03-02T17:05:15

Morten ellingsen Morten Ellingsen

2. mars 2012 - 18:05

Ære mulig

Skrev først HURRA, men trekker det tilbake.
Kvinner har absulutt skylda for at de er feite og kan takke seg selv.
Jeg liker ikke late damer som ikke gidder å se seg i speilet, de pynter seg ikke å lukter svette..............................................
ER DET DETTE DERE VIL HØRE JENTER, hvorfor angripe menn når det er en sak som gjelder kvinner.
Kan dere ikke diskutere et tema uten at vi får skylda eller blir dratt inn i deres problemer.
Vi menn liker vel både tykke og tynne kvinner men jeg liker i hvert fall ikke de som ikke tåler objektiv kritikk og pepprer dritt tilbake for den minste lille kommentar.
2012-03-02T15:36:41

Morten ellingsen Morten Ellingsen

2. mars 2012 - 16:36

Hipp hurra

Jeg er så glad for å lese en slik sak og vite at dette er noe vi menn ikke kan klandres for.
Det vises kvinnelige modeller rettet mot kvinner som oftest laget av kvinner og kvinner kjøper dette selv.
Så kan vi menn nyte eller mislike det vi lyster med god samvittighet, livet er herlig dere !
2012-03-02T16:00:07

Kurt Arve Liabø Kurt Arve Liabø

2. mars 2012 - 17:00

Søte!

De damene som er avbildet her er jo bare søte. Det er sjarmerende med litt runde former.
2012-03-02T16:08:07

Jan Fredrik Fikerud Jan Fredrik Fikerud

2. mars 2012 - 17:08

Nyyyydelig

Bærre lekkert.......
2012-03-02T16:48:38

Walter Schøffthaler Walter Schøffthaler

2. mars 2012 - 17:48

Og grunnen til at det er slik..

..er jo fordi 99% av alle toneangivende mannlige motedesignere - og det er de som starter trender - er homser. De har ikke noe forhold til og "ser" jo ikke kvinnekroppen som den er når de designer moteklær, men har spinkle og tynne smågutter i tankene når de tegner klær. Er det noe rart at det blir slik da?

Dette er galskap og verden finner seg i det.
:o/
2012-03-02T17:13:26

Steinar dale Steinar Dale

2. mars 2012 - 18:13

.

Nei. på grensen til ulekkert. må ned 15.kilo. minst.
2012-03-02T17:15:54

Steinar dale Steinar Dale

2. mars 2012 - 18:15

.

.
2012-03-02T17:08:30

Svein evensen Svein Evensen

2. mars 2012 - 18:08

Sykt

Sykt at noen skal definere hvordan en kropp "skal" se ut. Reklamens makt er grotesk. Sådan er kapitalismen. Unge jenters største interesse i dag er shopping, klær, sminke og slanking. Hadde folk brukt halve tida de har på facebook og å sende tusener sms, hadde vekta gått ned og sunnheten og velværet gått opp. Damer bør vite at normale menn ikke tenner på de pottesure beinranglene som går sin narraktige vralting på catwalken.
2012-03-02T17:18:49

Steinar dale Steinar Dale

2. mars 2012 - 18:18

JO DET GJØR VI!

Kvinnekroppen skal være slank og veltrent, alt annet er Turn-Off
2012-03-02T17:20:10

Marius sandstad Marius Sandstad

2. mars 2012 - 18:20

walter

Hehe.det var den beste kommentaren i disse innleggene.
For å være ærlig så finnes det nok ikke mere turnoff enn disse såkalte supermodellene med bryster som er på sprekkferdighetens rand og syltynn.Ser ut som skjelletter med hud og 2 digre melloner.Da er det bedre med skikkelige damer med rumper,lår og et par deilige naturlige pupper!!:-)
2012-03-02T17:34:33

Reidun nåsen Reidun Nåsen

2. mars 2012 - 18:34

nakenbilder

syns det er flott at det har blitt fokusert på oss som veier litt mer jeg. bedre det enn å väre et beinrangel. ikke mye pent. noe å ta i mye å väre glad i. de som er for tynne for benskjörhet når de blir eldre så det såååå.
2012-03-02T19:12:41

Torbjørn Brandsgård Torbjørn Brandsgård

2. mars 2012 - 20:12

Herlig! :)

Mmm... Flotte damer, med flotte kropper! Gjerne flere av de. :)
2012-03-02T19:16:20

Kirsten Andersen Kirsten Andersen

2. mars 2012 - 20:16

Hva med innsiden....

Jeg liker det indre mye bedre:) Enten han er tykk,lubben eller tynn. En snill mann er viktigere. Det ytre spiller ikke så stor rolle egentlig. Blir så lei av bildene. En kan bli tykk av sykdom og en kan bli tynn av sykdom. Bedre med de menneskene som er fornøyde som de er:) Det tenker jeg da:) Det er viktig å holde seg i form. Da orker en mer og humøret blir lettere. En god joggetur sammen så holder begge seg i form:) Det sunne og det friske bør komme foran kanskje:) Jeg er hvertfall fornøyd med å være kvinne:)
2012-03-03T14:07:33

Knut E Blom Knut E Blom

3. mars 2012 - 15:07

Innsiden

er desverre ikke det som skal vises frem på catwalken, det er klærne.
Ellers er jeg helt enig med deg.
Jeg synes den nye trenden er bra, vis frem damer som er normale i størrelsen, alså det som er et gjennomsnitt i befolkningen.
For min del liker jeg heller en moden dame med former enn syltynne alt for unge jenter, som det i senere åra har blitt fokusert på.
2012-03-03T09:12:21

Knut Didrik Hanssen Knut Didrik Hanssen

3. mars 2012 - 10:12

Standard freaks -

Heldigvis er vi forskjellige og slipper å stå i samme kø ! Hver tar sin så tar jeg min - og koser oss. Flotte damer har noe i hodet også !
2012-03-03T19:11:06

Ove berg Ove Berg

3. mars 2012 - 20:11

Når det gjelder Katya

Når det gjelder Katya Zharkova som er avbildet flere plasser i denne artikkelen, kan noen synes hun er feit. Vel vel, det er smak og behag...
Personlig synes jeg hun er en riktig deilig lekkerbisken som får meg til å tenne for fullt selv om hun er litt rund.
Det ER noe spesiellt med den dama. Utstråling, sjarm, runde former og ikke minst, naturlig skjønnhet. Ikke rart jeg får full tenning når seg ser bilder av henne :) Damer som har en kropp som en 12-årig utsulta guttunge etter pedo-homsenes standard er FY !! Damer med riktige former, med andre ord, rumpe, lår og et naturlig frontparti er sexy og svært tiltrekkende :)