ABCNyheter
ABCNyheter AS Kirkegata 17 Oslo 0153
22 80 85 80 tips@abcnyheter.no
true livet Argentina,Mat og drikke,vin,Livet
Tor Strand Tor Strand er redaktør i ABC Nyheter. 90548980 tor@abcnyheter.no
De beste vinene fra Argentina Vin fra Argentina, det femte største vinlandet i verden, står i sentrum for dette slippet fra Vinmonopolet. http://www.abcnyheter.no/files/imagecache/normal/2012-09/vin680_2.jpg
http://www.abcnyheter.no/files/imagecache/normal/2012-09/vin680_2.jpg

680 428

GODT NYTT: Chakana (f.v.) fra Argentina, Gobelsbruger fra Østerrike, Ojo de Agua fra Argentina og Felix Rocha fra Portugal. FOTO: Erlend Aas / Scanpix

De beste vinene fra Argentina

Vin fra Argentina, det femte største vinlandet i verden, står i sentrum for dette slippet fra Vinmonopolet.

Noen gode

KOCHER: Félix Rocha Kosher 2010. Portugal (Lisboa). Nr. 9627601. Kr 152,90. FOTO: Erlend Aas / ScanpixKOCHER: Félix Rocha Kosher 2010. Portugal (Lisboa). Nr. 9627601. Kr 152,90. FOTO: Erlend Aas / Scanpix

RIMELIG OG GOD: Chakana Malbec 2011. Argentina (Mendoza). Nr. 9628301. Kr 99,90. FOTO: Erlend Aas / ScanpixRIMELIG OG GOD: Chakana Malbec 2011. Argentina (Mendoza). Nr. 9628301. Kr 99,90. FOTO: Erlend Aas / Scanpix

HERLIG TIL SJØMAT: Gobelsburger Riesling 2010. Østerrike (Kamptal). Nr. 9601501. Kr 120,70. FOTO: Erlend Aas / ScanpixHERLIG TIL SJØMAT: Gobelsburger Riesling 2010. Østerrike (Kamptal). Nr. 9601501. Kr 120,70. FOTO: Erlend Aas / Scanpix

EN SEKSER: Ojo de Agua Malbec 2011. Argentina (Mendoza). Nr. 9621501. Kr 143,90. FOTO: Erlend Aas / ScanpixEN SEKSER: Ojo de Agua Malbec 2011. Argentina (Mendoza). Nr. 9621501. Kr 143,90. FOTO: Erlend Aas / Scanpix

 

Argentinerne har lenge vært flinke til å nyte sin egen vin. Når de nå viser seg stadig tydeligere på eksportmarkedet, ser vi mest av den røde druen malbec, som kan være alt fra streng og stram til innsmigrende, samt moderne hvitviner laget på Chardonnay.

Det er også mange andre nyheter. Gode hvitviner til sjømat når våren kommer, vellagde rødviner i ulikt prisleie, og ikke minst påskeølet fra «Nøgne Ø» i Grimstad. Lørdag 3. mars kommer nyhetene i ditt nærmeste polutsalg.

Nyhetsslippet har 51 nye viner. Alle disse er smakt og et knippe anbefalinger følger under.

 

Topp kjøp.

 

Godt kjøp.

 

God vin, verdt prisen.

4 X 6: Chakana fra Argentina, Gobelsbruger fra Østerrike, Ojo de Agua fra Argentina og Felix Rocha fra Portugal. FOTO: Erlend Aas / Scanpix4 X 6: Chakana fra Argentina, Gobelsbruger fra Østerrike, Ojo de Agua fra Argentina og Felix Rocha fra Portugal. FOTO: Erlend Aas / Scanpix

 

 

Røde viner

Chakana Malbec 2011. Argentina (Mendoza). Nr. 9628301. Kr 99,90. Basisutvalg Kat. 2.

Rimelig og vellykket rødvin på landets nasjonaldrue, malbec, fra det viktigste produksjonsområdet, Mendoza. Vi er helt inne ved Andesfjellenes fot og smeltevann fra snøfjellene sildrer i kanaler mellom vinstokkene.

Tett mørk og blårød vin med duft av mørke bær. Fyldig vin med stor fruktighet, behagelig munnfølelse og fast, litt snerpende avslutning. En rimelig priset matvin som burde kunne bli en slager. Den kommer for øvrig også som 3 liter bag-in-boks, men jeg syntes flaskevarianten var hakket bedre.

Ojo de Agua Malbec 2011. Argentina (Mendoza). Nr. 9621501. Kr 143,90. Basisutvalg Kat 4.

Den same druen og det samme området som over. Vinen er mørk blårød med duft av mørke bær. Kraftfull vin med stor fylde og klar frukt. Behagelig og smaksrik vin som er svært tilgjengelig tross sin ungdom. Mye vin for pengene med eller uten digre biffer.

 

Kaiken Malbec 2011. Argentina (Mendoza). Nr. 4945601. Kr 125,00. Basisutvalg Kat. 2.

Druen malbec kommer ofte i noe strengere utgaver, som denne, som gjerne kan ligge et par år i kjelleren, og som i alle fall trenger matfølge.

Fargen er også her mørk blårød, og dufter druetypisk av mørke bær. Middels fyldig vin med en viss saftighet og stramt ungdommelig helhetsbilde. Tydelige tanniner i avslutningen som roper på fet og kraftfull mat.

Quara Malbec 2011. Argentina (Salta). Nr. 9589201. Kr 104,80. Basisutvalg Kat. 5.

Rimelig malbec fra høytliggende vinmarker i nordre Argentina. Det dufter mørke bær, anis og urter. Middels fyldig ren vin med saftig preg og fast avslutning. Rimelig og ukomplisert vin.

 

Musserende viner, hvite viner og dessertvin

Alambrado 2011 Extra Brut. Musserende vin. Argentina (Mendoza). Nr. 9611201. Kr 135,00. Basisutvalg Kat. 6.

Vinen er laget med annengangs gjæring i flasken, som på klassisk champagnemaner. Det dufter, eple, sitrus og kjeks. Smaksrik vin med myk, behagelig mousse og innsmigrende avslutning. Kan absolutt brukes til de festligste markeringer.

 

Trivento Extra Brut. Musserende vin. Argentina (Mendoza). Nr. 9599901. Kr 99,50. Basisutvalg Kat. 2.

Lys musserende vin hovedsakelig på druen Chardonnay. Duft av sitrus, eple og kjeks. Middels fyldig vin med behagelig mousse og rent, tiltalende helhetsbilde. En rimelig musserende vin til både aperitiff og fest.

 

Trivento Brisa de Otoño 2010. Dessertvin. Argentina (Mendoza). Nr. 9602302. Kr 105,60 for 0,5 liter. Basisutvalg Kat. 6.

Vin for søtmonser. Stor edel duft av tørket frukt, sitrus, tropefrukt og honning. Fyldig vin med stor og rik aromatisk smak som sitter i lenge. Til søte desserter og stramme blåmuggoster.

 

Jean Bousquet Chardonnay Reserva 2011. Hvitvin. Argentina (Mendoza). Nr. 9596701. Kr 139,90. Basisutvalg Kat. 3.

Hvitvin med et lite hint av franske Burgund. Her brukes druen Chardonnay og både gjæring og lagring gjøres på eikefat. Vinen har et tiltalende grønnskjær, og dufter litt floralt med eple, sitrus og et snev eik. Middels fyldig vin der både fruktigheten og eiken balanserer fint. Fin matvin til smaksrik sjømat med eksempelvis smørsauser.

 

Zuccardi Serie A Chardonnay 2011. Hvitvin. Argentina (Mendoza). Nr. 9611101. Kr 122,00. Basisutvalg Kat. 4.

Vinen har lyst grønnskjær med svak duft av sitrus og eple. Middels fyldig vin med fin frukt og behagelig helhetsbilde. Både til terrassen og sjømatbordet.

 

Andre gode røde

Félix Rocha Kosher 2010. Portugal (Lisboa). Nr. 9627601. Kr 152,90. Partivare Kat. 5.

Rødvin produsert i Portugal etter jødiske retningslinjer for godkjente koscherprodukter, noe som innebærer en serie bestemmelser særlig hva angår tilsetningsstoffer. At vinen kan være utmerket for alle, uansett religion, er dette et godt eksempel på. Her er det tradisjonelle portugisiske druer som gir en mørk, tett blårød vin som dufter mørke bær og urter. Vinen har stor fylde og konsentrasjon med ungdommelig fruktighet og stram avslutning. Kan godt ligge litt i kjelleren, med vil matche fet kjøttmat på beste måte også i dag.

 

Gioia del Colle Primitivo 2006. Italia (Puglia). Nr. 9630601. Kr 139,90. Testvin. Kat. 6.

Dyp rød vin fra Italias hæl, som på tross av sine 5 år dufter ganske så ungdommelig av mørke bær. Vinen er fyldig med stor fruktighet, saftig konsentrasjon og et visst islett av skogsbær i aromabildet. Avslutter med litt stram snert. Anvendelig til grill og stekt rødt kjøtt.

 

Boroli Barolo 2005. Italia (Piemonte). Nr. 5104501. Kr 259,90. Testsalg Kat. 6.

Vi er i Piemonte der druen Nebbiolo gir de fineste vinene. Denne, en Barolo, er seks år gammel og har fått farge som mahogni og edel duft av tjære blomster og skogbunn. Vinen er slank og elegant med komplekse aromaer og småstreng avslutning. Fin småmoden Barolo til en relativt hyggelig pris. Til kraftfull mat. i kalde vårkvelder.

 

Flavours Langhe Rosso. Italia (Piemonte). Nr. 5202806. Kr 389,90 for 3 liter bag-in-box. Testsalg Kat. 6.

Elegant kartongvin på druene Dolcetto og Nebbiolo mikset sammen av mesterkokkene i «Flavours». Fargen er middels tett rød med duft røde bær. Middels fyldig vin med saftig fruktpreg, fin fasthet og tydelige tanniner i avslutningen. Matvin når gjestene blir mange og vininteressen er til stede.

 

Château Les Donats 2010. Frankrike (Bergerac). Nr. 9621601. Kr 104,90. Basisutvalg Kat. 2.

Når de riktige Bordeaux-vinene blir for dyre for hverdagsmiddagen, er naboområdet Bergerac et godt alternativ. Her er druene de samme, produksjonen noe av den samme, men prisene langt hyggeligere.

Dette er ungdommelig blårødt med duft av mørke bær, litt eik og urter. Ganske fyldig vin med fin frukt og fast velbalansert helhetsbilde. Kan godt drikkes i dag, men er også et rimelig lagringsalternativ for de med kjeller og tålmodighet.

Lopez Cristobal Crianza 2008. Spania (Ribera del Duero). Nr. 9547801. Kr 189,50. Testsalg Kat. 6.

Mørk blårød vin med kompleks duft av krydder, eikefat og mørke bær. Fyldig og velkonsentrert vin med ungdommelige snerpende tanniner og lang ettersmak. Dette bør nok ligge et par år.

 

Flere gode hvite

Gobelsburger Riesling 2010. Østerrike (Kamptal). Nr. 9601501. Kr 120,70. Basisutvalg Kat. 4.

Praktfull Riesling til svært hyggelig pris. Det dufter druetypisk av sitrus, tropisk frukt og blomster. Svært konsentrert vin med stor friskhet, lang ettersmak og en viss mineralitet. Ja, det er jo nå om vinteren sjømaten er på sitt beste.

 

Lonardo Grecomusc' 2009. Italia (Campania). Nr. 9628701. Kr 200,90. Partivare Kat. 6.

Italiensk hvitvin av de virkelig sjeldne. Dette skal være den eneste vinmarken hvor denne druen kalt nettopp Grecomusc eller Rovitello vokser. Og resultatet er bra det, med stram duft av gule plommer, sitrus og mineraler. Vinen er fyldig og velkonsentrert med stor frukt og rent balansert helhetsbilde. Til vellaget sjømat, og til bøffelmozzarella (ifølge produsenten).

 

Innocent Bystander Chardonnay 2010. Australia (Yarra Valley). Nr. 9595701. Kr 175,00. Basisutvalg Kat. 5.

Innsmigrende fra Australia hvor både gjæring og lagring er gjort på franske eikefat. Det dufter sitrus, eple og smørmalt med slør av eik. Ganske så fyldig vin med rik konsentrasjon, mykt og småkomplekst helhetsbilde. Elegante saker dette her, som bør ha vel så elegant sjømatfølge.

 

Fouassier les Grands Champs Sancerre 2010. Frankrike (Sancerre). Nr. 9596501. Kr 159,90. Basisutvalg Kat. 4.

Økologisk dyrket vin med spesielt fine og klare aromaer. Det dufter floralt, tropisk med sitrus og solbærblad. Vinen har fin fylde og stor friskhet med druetypiske aromaer av stikkelsbær og solbærblad. Til sjømat i godt lag.

 

Hetszölö Tokaji Száráz Szamorodni 2006. Ungarn (Tokaji). Nr. 9626002. Kr 119,50 for 0,5 liter. Basisutvalg Kat. 5.

Tørre ungarske tokajiviner er ikke hverdagsmat. I dette slippet får vi to fine eksemplarer, hvorav denne er den beste. Vinen minner om spansk fino sherry, dog i en lettere og litt mindre uttrykksfull stil. Denne er lagret både i eikefat og på flaske og har fått et kledelig oksidert preg. Duften er av tørket frukt, treverk, nøtter og krydder. I munnen er den karakterfull med fin fylde, utpreget snerp og framtredende fruktighet. Til fisk og skalldyr som i Andalucía, og kanskje til klare supper som på bestemors tid.

Les alt om mat og drikke

Les også:

Champagne fra garasjen

Se video: Høster vinsuksess på Cuba

Naturvin naturligvis!

Hvileskjær i vinhyllene

 

 

 

 

Lesernes kommentarer

2012-03-01T14:37:57

Atle devik Atle Devik

1. mars 2012 - 15:37

Hvorfor.....

.....er det lov å reklamere for vin og ikke øl ?