ABCNyheter
ABCNyheter AS Kirkegata 17 Oslo 0153
22 80 85 80 tips@abcnyheter.no
true livet Familien,fornavn,navn,Livet
Tor Strand Tor Strand er redaktør i ABC Nyheter. 90548980 tor@abcnyheter.no
De fleste navn er lovlige Vesla, Tutt, Totto og Knøtt er navn som i dag godtas av myndighetene, men det er fortsatt noen navn du ikke har lov til å velge. http://www.abcnyheter.no/files/imagecache/normal/2012-08/kyss980.jpg
http://www.abcnyheter.no/files/imagecache/normal/2012-08/kyss980.jpg

680 495

LAG ET NAVN: Finner du ikke et godt nok navn i navnebøkene, er det ingenting i veien for at du lager et selv. Så lenge du følger reglene. Foto: colourbox.com
Babynavn:

De fleste navn er lovlige

Vesla, Tutt, Totto og Knøtt er navn som i dag godtas av myndighetene, men det er fortsatt noen navn du ikke har lov til å velge.

Årsaker til å velge spesielle navn

- Ønske om å skille seg ut

- Navnet klinger fint

- Høres morsomt ut

- Navnet skal uttrykke noe spesielt

- Gamle navnetradisjoner i familien

- Ønske om å føre videre navnetradisjon fra hjemlandet

- Religiøs- eller kulturell tilhørighet

Kilde: Ivar Utne

De vanligste grunnene til avslag:

- Navnet er et etternavn

- Navnet passer ikke til barnets kjønn

- Navnet vil være til vesentlig ulempe for barnet

 

Man står ganske fritt når man skal velge navn til barna sine i dag, og det er også lov å finne på nye navn hvis man ikke finner noe man liker i navneboken.

- Det er imidlertid litt strengere regler for hva man får godkjent for barn enn for voksne som vil bytte navn. Små barn har jo ikke selv muligheten til å mene noe om navnet, sier navneforsker ved Universitetet i Bergen og forfatter av boka «Hva er et navn» Ivar Utne.

Navn med ulempe

Noen navn blir altså stoppet, men da er det snakk om navn som er banneord, tabuord, navn på sykdommer og medisiner, samt negative ord.

- Eksempler er Fy Fasan, Angina, Morfina, Dritten og det finske og grønlandske navnet Kukken. Disse navnen vil bli stoppet etter regelen om navn som kan være til «vesentlig ulempe», sier Utne.

Ikke etternavn

Utne forteller videre at man normalt heller ikke vil få godtatt etternavn som fornavn. For eksempel er ikke Fjell, Fjord, Due eller Hjort fornavn. Videre får man ikke godtatt jentenavn som guttenavn eller guttenavn som jentenavn.

- Rett nok er det mange fornavn som fra gammelt av er like etternavn, og det finnes mange jente- og guttenavn som fra før er like. Derfor blir for eksempel Åse, Saga, Roald, Storm og Leander godkjent som fornavn og navnene Kim, Iben og Ariel akseptert for begge kjønn, sier Utne.

Interesser

Vi lar oss inspirere så mange steder, og en rekke barn får navn som henspeiler foreldrenes interesser.

- Jerv og Mår er dyrenavn som er blitt godkjent, og navnet Frodo fra Ringenes Herre. Äld Dagaz er blitt godkjent som guttenavn inspirert av tordenvær ved fødselen, og Håp og Liverpool er nye jentenavn, sier Utne.

Må følge regler

Navneforskeren kjenner også til eksempler på navn som er blitt avvist. Ikke alle er like spesielle, men de krasjet likevel med reglene for navngiving.

- Jorand ble avvist for gutt. Det var for likt jentenavnet Joran, som er en dialektform for Jorunn. Tindre ble avvist som guttenavn fordi det er et etternavn, men det skjer i praksis nesten aldri at foreldre ønsker navn til barna som kan være av «vesentlig ulempe», sier han.

Kan klage

Det er folkeregistrene rundt om i landet som skal godkjenne valg av navn. Her meldes barnets navn inn, og får dere avslag kan Fylkesmannen behandle en eventuell klage.

Husk også at en del navn som tidligere var forbudt er lovlige i dag, så ofte vil det være vel verd å sende inn søknad på favorittnavnet selv om du er i tvil. Et eksempel er jentenavnet Linn, som før i tiden ble sett på som et etternavn både i Norge og Sverige. Her i landet ble Linn et lovlig navn for jenter etter en dom i 1982.

Vurder mobbefare

Det kan være mange grunner til å gi et barn et spesielt navn. Kanskje ønsker dere at barnet skal skille seg ut, eller dere ønsker å uttrykke noe spesielt med navnet. Jørgen Ouren ved Statistisk Sentralbyrå anbefaler likevel at man tenker seg om et par ganger ekstra før man går for de aller særeste navnene.

- Jeg er veldig for spesielle navn, men man må hele tiden vurdere risikoen for mobbing, sier han. Det at kongelige og andre kjendiser tillater seg å velge navn vi aldri har hørt før, betyr nemlig ikke at de uvanlige navnene blir like lette å bære for alle barn.

- Kjendiser kan heve seg over slikt. De har definisjonsmakt, sier Ouren.

Les mer fra klikk.no:

Navnene ingen andre barn har

Disse navnene vil ingen ha

Årets mest trendy navn

Les mer fra abcnyheter.no:

Svensk ekspert tipper Sofia som prinsessenavn

Kalte opp døtrene etter favorittbilene

Svenske barn heter Banan, Melon og Kiwi

Lesernes kommentarer

2012-02-23T17:51:41

Emil Hvitsand Emil Hvitsand

23. februar 2012 - 18:51

Passende navn

Kanskje foreldrene til barna som var tenkt gitt navn som Fy Fasan, Angina, Morfina og Dritten selv burde ha tatt disse navnene.
Fy fasan!
2012-02-23T18:14:33

Ketil Jansen Ketil Jansen

23. februar 2012 - 19:14

Ja mye rare folk!

Ja mye rare folk! kalle sine barn alt mulige rare navn, dem tenker ikke på dem som må bære deres duste valg resten av livet, minner faktisk om sangen til Johnny Cash bare at vi ikke lever i ville vesten!
2012-02-23T18:39:45

Johnny ellingsen Johnny Ellingsen

23. februar 2012 - 19:39

Navn

Ja det e pikade meg mye syke folk rundt i Norge. Tenk å gi sitt barn navn som. Eple, sol, Trym, kanel, Bjarne, og en masse anna rart, noen navn høres ut som en alvorlig sykdom, , mens Bjørn , varg, osv er navn som ikke er godtatt lenger i Norge.vanlige norske navn(og svensk). Mens div frukter og krydder kan barnet hete,
2012-02-23T19:12:31

Tormod Lien Tormod Lien

23. februar 2012 - 20:12

Fy Fasan er da for pokker

Fy Fasan er da for pokker ikke noe navn å kalle ungen sin.
Men Johnny Ellingsen hva er gæli å kalle ungen sin Trym??? Er faktisk et gammalt norrønsk navn som har sterke røtter i Norge. Ungen min heter faktisk Trym og synes det er et solid norsk navn i mottsetningen til alle andre som skal bruke noe utendlandsk og fancy.
2012-02-23T19:22:32

Oddvin Tafjord Oddvin Tafjord

23. februar 2012 - 20:22

Eple

Tru det eller ei, men jeg kjenner en som heter Eple. Ikke foreldrenes skyld, men hart valgt det selv.