Du trenger bare dette på kjøkkenet

KNIVSKARPT: Helle Øder Valebrokk bruker mye sitrus i matlagingen. Hun elsker å lage mat og vant Hobbykokk-NM i fjor. (FOTO: Thomas Winje Øijord / Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Du blir ikke en bedre kokk av å ha kjøkkenet fylt av dyrt utstyr, sier Norges beste amatørkokk. Se hva du trenger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Helles redskaper

* Gode kniver: Gjør jobben lettere.

* Knivsliper: Fordi sløve kniver ødelegger matlagingsgleden

* En skikkelig morter: Velg en i stein. Keramikk- og tremortere blir for lette.

* Sitruspresse: Blir fort mye søl når du presser sitrus for hånd.

* Små skåler: Til å legge ferdighakket løk, urter og lignende klart til bruk.

* Gode tresleiver: Holdbart og sjarmerende.

* Rivjern: Til blant annet parmesan og sjokolade. Det bør være flatt.

* Pølseklyper: Din forlengende arm ned i steikepanner og gryter.

* Cestjern: Er du glad i asiatisk mat eller bakst, er et cestjern et praktisk redskap.

* Flere skjærefjøler: Av hygieneårsaker bør du ha flere fjøler.

* En god potetskreller: Gammeldags er bra.

* Gode salt- og pepperbøsser: Nykvernet pepper er viktig i matlaging.

* Kokekar med lokk og steikepanne: Lokk bevarer saftene i maten. Men maten ikke blir bedre av at kjelene er dyre.

* En finmasket sil: Du kan løfte utseendet på en rett til en ny dimensjon om du siler kraften ordentlig. Et linklede kan også brukes.

* Mandolin: Brett med skarpe innstillbare knivblader som brukes til å rive grønnsaker i tynne skiver.

* Stavmikser og blender: Mer praktisk å oppbevare enn en diger food processor.

* Gode salt- og pepperbøsser: Nykvernet pepper er viktig i matlaging.

* Minipepperkvern: Ikke alle restauranter har gode pepperkverner. Derfor har Helle Øder Valebrokk alltid en liten kvern i vesken.

Og dette finner du ikke på Helles kjøkken:

* Jordbærslicer

* Food processor

* Avokadosteinfjerner

* Epleskreller

Høyt utdannede koker mer

AEG gjennomførte i 2011 en landsdekkende undersøkelse av norske forbrukeres syn på forbruk av kjøkkenutstyr. 1008 mennesker deltok i spørreundersøkelsen.

* 85,2 prosent av kvinnene laget middag tre ganger i uken eller oftere. Tilsvarende tall for menn var 52,5 prosent.

* Jo høyere utdanning du har, desto større sjanse er det for at du lager middag ofte. 51,6 prosent av dem med universitets- eller høyskoleutdanning laget mat oftere enn fire ganger i uken. Kun 41 prosent av de med bare grunnskoleutdannelse gjorde det samme.

* De som bor i byen, er mest opptatt av design når de kjøper kjøkkenutstyr. 18,5 prosent av dem som er bosatt i by, prioriterte design ved kjøp av utstyr, mot bare 13,5 prosent av dem som bor på landet.

Folket betaler villig vekk for design og teknologi til kjøkkenet.

– Unødvendig, mener Helle Øder Valebrokk (40).

– Det viktigste er å ha en god knivsliper. Har du dårlig kniv, blir det pyton å lage mat, sier Valebrokk.

Hun lar stålet gli gjennom tomaten.

– Se her, en hel og fin flate. Det er mye enklere når det ikke spruter.

Skarpsindig

Valebrokk brenner for matlaging. Når hun ikke lager mat til ektemannen Erik, skriver hun om mat i bloggen sin «Gjør hverdagen til en fest» og i en egen spalte i bladet Alt for damene. I tillegg har hun skrevet «Verdens beste kokebok – som aldri ble utgitt. Men gudene skal vite at jeg har prøvd» som kun selges på Tronsmo bokhandel. Hun har også deltatt i mange matlagingskonkurranser, og i fjor vant hun Hobbykokk-NM. Hun har skarpe meninger om kjøkkenutstyrsmarkedet.

– Det finnes mye tøysete utstyr som ikke er særlig anvendelig. Særlig før jul kommer det mye greier som folk tror at andre kanskje trenger. Men maten blir ikke bedre om du har fancy utstyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv har hun ikke det hun kaller «en stor og fæl food processor», men nøyer seg med stavmikser og blender. Dessuten liker hun å hakke og blande ingrediensene til maten selv.

– Jeg er opptatt av at redskapen ikke skal ta plass, og av flerbruk, sier hun.

– Har du et vaffeljern, trenger du ikke et toastjern. Du får fine og gode smørbrød i vaffeljernet, sier hun.

I en halv skuff

Så viser hun fram utstyret hun har bruker i det daglige. Det hele får plass i en halv kjøkkenskuff:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Pølseklypa bruker jeg mye. Den er min forlengede arm ned i gryter og stekepanner. Den er fin å bruke når du skal vende store kjøttstykker. Og så er det tresleiver, de holder så lenge at de kan gå i arv.

Valebrokk er glad asiatisk mat. Derfor har hun mange små plastskåler:

– Når du skal lage asiatisk mat, med mye urter og grønnsaker, er det praktisk å gjøre alt klart før du begynner. Man bruker også mye sitrus i asiatisk mat, og da er en sitronpresse som samler opp steinene praktisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dessuten har hun et gammeldags flatt rivjern:

– Det finnes mange med figurer på toppen som skal være fine, men de er ikke gode å bruke.

Ingenting av det Helle bruker er spesielt dyrt:

– Jeg har steikepanne fra Ikea, og pølseklypa kostet ti kroner, sier hun.

Les også: Kjøttkrise kan ta over for smørkrise

Kulturell kapital

– Mat og matlaging har fått mer status, sier sosialantropolog Gunn-Helen Øye. Hun har mastergrad i luxury management fra moteskolen Polimoda i Firenze.

– Kjøkkenet er blitt et mye viktigere rom. Det har fått større plass og er flyttet fra bakside til front. Mennene har også inntatt kjøkkenet. Matlagingen er blitt mer spesialisert, og til det trenger vi redskap. Det er blitt legitimt å gi kjøkkenutstyr i julegaver. Matlagingen blir knyttet til vellykkethet. Det at du behersker matlagingen eller forsøker å gjøre det, gir deg kulturell kapital, sier Gunn-Helen Øye, og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Derfor vil du gjerne vise fram redskapen.

Les også: Eksklusiv «italiensk» olivenolje er full av juks

LOMMEPEPPER: Helle Øder Valebrokk bare må ha nykvernet pepper på maten. Derfor har hun alltid minikvern i vesken. (FOTO: Thomas Winje Øijord / Scanpix)LOMMEPEPPER: Helle Øder Valebrokk bare må ha nykvernet pepper på maten. Derfor har hun alltid minikvern i vesken. (FOTO: Thomas Winje Øijord / Scanpix)

Mandig innsats

En landsdekkende undersøkelse husholdningsapparatselskapet AEG har gjennomført, viser at jo høyere inntekt og utdanning du har, desto mer interessert i design og teknologi er du, viser undersøkelsen.

23,8 prosent av de høyt utdannede vil prioritere teknologi og moderne løsninger når de handler til kjøkkenet, mot 11,2 prosent av de lavt utdannede.

Det var også de med høyest utdanning som laget mest mat. Men samtidig viser tall fra matkjedene at folk handler ferdigmat. For eksempel solgte Fjordland 18,4 millioner ferdigmatpakker i 2011. Da de startet opp i 1997, hadde de seks retter, i dag tilbyr de 55.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er som i den antikke Platons ideal- og reallære. Man streber etter det ideelle, men får det ikke alltid til, sier Øye.

Les også: Enklest er best

Trenger du en epleskreller?

Det mest tøvete Valebrokk har sett av kjøkkenredskaper, er epleskreller og avokadoskjærer.

– Hva skal du egentlig med det?

Hun bruker heller pengene på gode ingredienser, men selv ikke der strør hun om seg:

– I går kjøpte jeg 4,5 kilo svinekinn. De lot jeg steke i ovnen i noen timer til de ble så møre at de kunne drikkes i sugerør. Det kostet 150 kroner.

Så summerer hun nøkternt opp det som er nødvendig for å lage den gode, rustikke maten hun liker:

– Skarpe kniver, godt humør, tålmodighet og musikk.

Les flere mat-saker