Egoist og idealist

På flyplassen Barack og Michelle Obama tar farvel med Norge.
På flyplassen Barack og Michelle Obama tar farvel med Norge.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSkal man forstå politikeren må man også forstå mennesket, mener Obama-biograf Knut Lindh.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta

Knut Lindh

Født: 1951

Aktuell med: "Barack Obama - Veien til Det hvite hus"

Yrke: Forfatter, tidligere journalist

Kom i høst ut med krimromanen "Når de døde våkner".

Ytterpunkter: Før han skrev biografien om Obama skrev Lindh en biografi om Adolf Hitler.

Barack Obama

Født: 1961 på Hawaii

Aktuell som: Fredprisvinner og USAs President.

Obama fikk stille til valg som president under betingelse fra sin kone Michelle om at han skulle slutte å røyke. Han snikrøyker fortsatt.

Vi begynner før det hele har startet. Det er en mild vintermorgen i desember. På Nobels fredssenter males angstfullt et siste rødt malingstrøk. På kaia utenfor forsøker noen å puste liv i en varmluftsballong formet som en jordklode.

ABC Nyheter skynder seg forbi sperringene for å rekke en avtale med Obama-biograf Knut Lindh. Det skal vise seg at sperringene også har gjort sitt for at han er for sent ute. I det jeg ser den store jordkloden blåse seg opp over Oslofjorden slår mp3-spilleren tilfeldig inn på David Bowie og Bing Crosbys juleduett «Peace on Earth» (Little Drummer Boy) fra 1977. Litt sene begge to finner vi omsider en plass på kafè Pascal ved Nobelsenteret.

Mennesket Obama

Forfatter og tidligere journalist Knut Lindh kom denne uken ut med Obama-biografien «Veien til det hvite hus». I sin bok har Lindh lagt vekt på mennesket Obama og hvordan personligheten og erfaringene hans har preget hans politikerkarriere. Det begynner på Hawaii med en far som stikker og en mor som sitter alene igjen med sin sønn. Det ender der han han som voksen mann våkner opp i Det Hvite Hus til nyheten om at han har fått fredsprisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvis vi skal forstå politikeren må vi forstå mennesket. Han er en ekstremt ambisiøs person. Selvfølgelig på egne vegne, men først og fremst som politiker. Han har jo lagt lista høyere enn noen annen politiker. Det er bare en mann som føler at han har en misjon og et oppdrag som kan sette seg så store mål som dette. Han vil jo gjøre verden til et bedre sted spesielt for de som ikke har det bra i dag. Han vil omskape verden, og han tør å si det, sier Knut Lindh.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han er ikke i tvil om at Nobelkomiteen traff et riktig valg.

Senket temperaturen

- Jeg syntes at det var et overraskende valg, men riktig. Han fikk fredsprisen for å være

den personen det siste året som har gjort mest for internasjonal forbrødring. Han har skapt håp i hele verden og rakt ut en hånd til de som tidligere har vært USAs fiender. Han har avviklet Bush sin ide om et rakettskjold. Han var initiativstager til en resolusjon i FNs sikkerhetsråd for å ruste ned atomvåpen beredskapen. Nå setter USA og Russland seg ned for å forhandle om dette. Tidligere fredsprisvinner Desmond Tutu sa jo at Obama hadde senket temperaturen i verden med flere grader. Det er det han har fått prisen for. Hvis ikke det er fredsskapende så vet ikke jeg, konkluderer Lindh.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppriktighet

«Barack Obama - Veien til det hvite hus» er en ungdomsbok, men den kan også være nyttig for voksne som ønsker en lettfattelig, men presis introduksjon til Obamas bakgrunn. Her følger vi Obama gjennom feilsteg og suksesser.

- Jeg tror at det er viktig å se på utviklingen til Obama for å forstå hans oppriktighet og hvorfor han er USAs president, sier Lindh.

Voksende ambisjoner

Han forteller om en mann hvis ambisjoner vokste med frustrasjonen over ikke å få gjennomslag for det han ønsket å gjøre.

Han gikk fra å ville gjøre en forskjell i en bydel til å ville endre en hel verden.

- Han kom til NY mens han studerte. Da han var ferdig fikk han en jobb som konsulent i et firma. Han sa fra seg jobben fordi han ville gjøre mer for de vanskeligstilte. Han tok seg jobb som grasrotorganisator. Han ville hjelpe de fattige til et bedre liv og hjelpe de å skaffe seg jobber. Men han følte at politikerne slo ham i hodet med paragrafer og syntes at dette gikk for sent. Derfor fant han ut at om han skulle få utrettet noe måtte han bli jurist. Han studerte juss for å få et verktøy han mente at han trengte for å gjøre en forskjell. Han kommer inn på Harvard og går ut som best i sitt kull. Så tok han jobb i et lite advokatfirma i Chicago - jobbet med menneskerettigheter og tenkte at han hadde havnet på rett hylle, sier Lindh, og fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Etter en stund begynte han å tenke - Dette går jo treigt. Jeg kommer ikke til å se noen resultater før jeg dør om jeg fortsetter med dette. Jeg må bli politiker. Det er der det skjer. Så ble han delstatssenator. Han fant ut at det gikk for sakte. De viktige sakene var umulige å få igjennom. Slik fikk Obama ambisjoner om å bli president. Han gikk fra å ville gjøre en forskjell i en bydel til å ville endre en hel verden. Hele tiden har målet hans vært å komme i en posisjon hvor han får gjort noe, sier Lindh.

Men det er mange mektige menn som har begynt med gode intensjoner og ambisjoner, så har makten korrumpert dem. Hvorfor skal ikke det kunne skje med Obama?

- Det tror jeg er riktig. Mange starter med gode intensjoner, men jeg tror også at mange blir ødelagt på veien før de får makt. Få har så store visjoner som Obama og tør å si det. Jeg tror at vi skal ta ham på alvor. Han er på en reise som er størrre enn selv og det gjør ham til en sjelden fugl blant politikere, sier Lindh.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I boken forteller du også om svakhetene hans. Han har blant annet et stort ego?

- Ja. Han har jo hatt en enorm suksess. Alt har gått hans vei. Han har en stil og en måte å snakke på som gjør ham veldig beundret. Det skal litt til å ikke bli fanget av situasjonen. Obama har hatt en tendens til å bli høy på pæra når det går bra. Noen sa når han fikk fredsprisen at de ikke var sikre på om det var bra for egoet hans, forteller Lindh.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Nå skal vi også huske på at denne svakheten kjenner han godt selv. Medarbeiderne hans har gjort ham oppmerksom på det, og ikke minst Michelle, som er en dame med beina plantet på jorda, legger Lindh forsikrende til.

Et stort ego følges ofte av arroganse. Kan dette bli farlig for ham?

- Nei, han finnes ikke arrogant. Obama har en sjelden evne til læring og selvutvikling. Ingen visste fra starten av at her er en gutt med evne til å bli USAs president. Obamas ego er en liten ting i forhold til svakhetene til andre statsledere, vi kan jo bare se til Bill Clinton, sier Lindh.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Snu det negative

I likhet med sin forgjenger George W. Bush har Obama også en noe brokete fortid. Men mens Bush jr sin fortid med narkotika forble en skamplett på ryktet hans klarte Obama kunstykket å gjøre narkomisbruk og økonomisk vanføre til karaktèrskapende erfaringer i publikums øyne.

- Denne egenskapen er vel også en av grunnene til at han har nådd så langt. Han har en egen evne til å vende det negative til noe positivt, påpeker Lindh.

Du beskriver ham som både intens egosentrisk og idealistisk på samme tid. Det er en interessant kombinasjon av motstridende egenskaper, er det ikke?

- Den tredje egenskapen han har er pragmatisme. Idealisme, stort ego og pragmatisme. Han er blitt beskrevet som en blåøyd idealist, men Obama er ikke som idealister som holder på sitt. Han er villig til å inngå kompromisser selv om han ikke når helt frem til målet med en gang, helsereformen er et eksempel på det, sier Lindh.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvordan syntes du at han har klart seg det første året?

- Han har vist en utrolig evne til å få satt i gang prosesser raskt. Han har det beste teamet av rådgivere rundt seg. Han har jo til og med fått med seg Hillary Clinton. Det er utrolig at han inviterer henne med inn i varmen etter det spillet hun kjørte for å bakvaske ham under valgkampen. Det viser hans storhet og pragmatisme fordi han vet at hun er innmari flink, sier Lindh.

- Et utenrikspolitisk manifest

På dagen for prisutdelingen sitter biograf Knut Lindh hjemme foran tv-skjermen. Han mener at dette er den beste måten å få både nærhet til og oversikt over store begivenheter. Det er talen han har gledet seg mest til.

- Obama snakker jo til folks hjerter, ikke bare hoder, og det er helt nødvendig for å få folk med seg, sier Lindh.

Han er overbevist om at Obama vil vise at han er takknemlig for nobelprisen. Vi ringer forfatteren opp igjen dagen etter prisutdelingen for å høre hva han syntes om talen. Det er en overrasket, men imponert Lindh vi får snakke med.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det som slo meg var at det var ikke folketaleren, men den intellektuelle statsmannen som talte. Jeg tror at nobelforedraget hans var et utenrikspolitisk manifest som kommer til å bli pensum i statsvitenskap i mange år fremover. Det er første gang en fredsprisvinner har brukt nobelforedraget til å forsvare krig som et middel til å oppnå fred. Han hadde en halvtimes langt ressonement som hang sammen. Sannsynligvis det beste nobelforedraget i historien. Det handler om det intellektuelle nivået, glitrende retorikk og logisk konsistens hele veien, konkluderer forfatteren.