Koenigsegg trekker seg – Saabs fremtid uviss

FOR STOR RISIKO: Administrerende direktør Christian von Koenigsegg sier i en uttalelse at kjøpet av Saab var for risikofylt. Her poserer han med en SAAB under bilmessen i Frankfurt tidligere i høst. (Foto: Scanpix)
FOR STOR RISIKO: Administrerende direktør Christian von Koenigsegg sier i en uttalelse at kjøpet av Saab var for risikofylt. Her poserer han med en SAAB under bilmessen i Frankfurt tidligere i høst. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pKoenigsegg har avsluttet forhandlingene med General Motors og gir opp forsøket på å kjøpe Saab. Fremtiden til den svenske bilprodusenten er uviss.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om saken

* Svenska Aeroplan Aktiebolag (Saab) ble grunnlagt i 1937. Den første Saab-bilen kom i 1947.

* Amerikanske General Motors tok over hele selskapet i 2000.

* I februar 2009 opplyste GM at Saab skulle bli selvstendig og selges. USAs største bilprodusent begjærte seg så konkurs 1. juni.

* 16. juni ble det kjent at GM hadde inngått en intensjonsavtale om å selge Saab til investorgruppen Koenigsegg Group AB.

* Kinesiske Beijing Automotive Industry Holdings skulle gå inn som deleier i investorgruppen for å sikre finansieringen av kjøpet.

* Den europeiske investeringsbanken EIB innvilget Saab i oktober et lån på 400 millioner euro under forutsetning av at Sverige skulle gi statlige garantier og at EU-kommisjonen godkjente lånet.

* 24. november gjorde Koenigsegg det klart at det ikke blir noe av kjøpet og at forhandlingene ikke hadde ført fram.

(Kilde: NTB, TT)

Administrerende direktør Christian von Koenigsegg sier i en uttalelse at kjøpet av Saab var for risikofylt.

– Vi beklager at vi etter seks måneders intensivt og målrettet arbeid har kommet til den smertelige og vanskelige beslutningen at vi ikke kan gjennomføre kjøpet av Saab Automobile, heter det.

– Det er veldig trist. Først og fremst på vegne av de ansatte i Saab, som vi har jobbet tett sammen med det siste halvåret, sier investor Bård Eker til NRK.

– Vi kaster inn håndkleet nå.

– Jeg er skuffet og overrasket. Jeg har jo trodd på denne løsningen helt siden den kom opp, sier klubbformann for fagforeningen ved Saab, Anette Hellgren, ifølge nyhetsbyrået TT.

Beklagelig

– Vi beklager dette veldig, sa statssekretær Jöran Hägglund i det svenske næringsdepartementet på en pressekonferanse tirsdag kveld.

Han sa at han respekterer at Koenigsegg har kommet til konklusjonen ut fra forretningsmessige hensyn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Svært mange har jobbet veldig hardt med denne saken. Men det er kompliserte prosesser, medga han.

– Vi fortsetter nå dialogen med GM for å prøve å finne en mulig løsning. Og til de ansatte i Saab vil jeg si at det er for tidlig å si at alt håp er ute, la han til.

I Saab sier administrerende direktør Jan-Åke Jonsson til Sveriges Radio at han ikke vil spekulere på hva salgsfiaskoen vil ha å si for Saabs fremtid.

– Vi får avvente analysen GM nå gjør. Først da kan vi si hva som vil skje, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slutten for Saab?

Spådommene om en snarlig slutt for Saab lot ikke vente på seg tirsdag.

– Jeg tror dette kan bety slutten for Saab, sier Martin Sköld, som er forsker ved Handelshøyskolen i Stockholm.

Han mener at Koenigsegg undervurderte vanskelighetene med å overta Saab. Underveis i prosessen har Saab har tapt salg hver eneste måned.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er blitt en forferdelig negativ spiral, sier han.

Han mener Koenigsegg har vært for dårlige til å informere om sine planer.

– Hva var ideen? Saab har hatt et sterkt varemerke, som er blitt et svakt varemerke som følge av all usikkerheten. Det viktigste er å ha en idé om hvordan en negativ tendens kan snus. Finansieringen har bare vært ett aspekt ved det hele, mener Sköld.

Kan gå mot konkurs

Professor i industriell produksjon Christer Karlsson ved Copenhagen Business School, tror ikke det er usannsynlig at Saab går mot konkurs.

– Det ser sånn ut. Det er vanskelig å se en annen løsning, sier han.

En person med kjennskap til situasjonen i GM sier til Reuters at det amerikanske selskapet foreløpig ikke har noen andre aktuelle budgivere, og det er dermed en fare for at Saabs virksomhet fases ut.

Ifølge Reuters vil GM samle styret kommende tirsdag for å ta en avgjørelse om Saabs fremtid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Intensjonsavtale

Koenigsegg Group inngikk i juni en intensjonsavtale om å kjøpe Saab fra kriserammede GM. Von Koenigsegg sier 30. november var endelig deadline, og selskapet «så at det ikke fantes noen mulighet for å få kjøpet i havn innen den tid».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kinesiske Beijing Automotive Industry skulle etter planen gå inn som deleier i investorgruppen for å sikre finansieringen av Saab-kjøpet, og i oktober innvilget den europeiske investeringsbanken EIB Saab et lån på 400 millioner euro.

Skuffet

GM sier selskapet er skuffet over at salget ikke blir noe av. Prosessen ble avsluttet av Koenigsegg, understreker det amerikanske selskapet.

– Vi er selvsagt veldig skuffet over avgjørelsen deres om å trekke seg fra Saab-kjøpet, sier GM-sjef Fritz Henderson.

– Vi skal bruke de neste dagene på å vurdere situasjonen og vil uttale oss om ytterligere skritt neste uke, fremholder han. (©NTB)