Tror ikke på «koma-mannen»

Tror ikke på «koma-mannen»
Tror ikke på «koma-mannen»
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDen verdenskjente skeptikeren James Randi tror ikke på historien om «koma-mannen» som etter 23 år endelig kan kommunisere med omverden. – Bare en bløff, hevder han.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): Etter at videoen av den belgiske «koma-mannen» Rom Houben ble gjort kjent for få dager siden, har flere kritikere betvilt at det virkelig er Houben som kommuniserer.

Den verdenskjente skeptikeren James Randi (81) tror ikke på historien om Rom Houben. Foto: Randi.org.Den verdenskjente skeptikeren James Randi (81) tror ikke på historien om Rom Houben. Foto: Randi.org.

I videoen kan man se 46-åringen «snakke» ved at en taleterapeut beveger fingeren hans over en trykkfølsom dataskjerm. Deretter velges bokstaver som former ord og setninger. Men videoen viser tydelig at hånden til Houben blir holdt, han taster ikke selv.

Flere eksperter stiller seg derfor tvilende til om det virkelig er Houben som velger ordene. De mener det er mer sannsynlig at det er taleterapeut Linda Wouters som velger ordene - og trekker paralleller mellom fasilitert kommunikasjon og spiritisters Oujia-brett.

- Bare en bløff

Den verdenskjente illusjonisten og skeptikeren James Randi er en av flere som slakter metoden som benyttes for å få Rom Houben «i tale».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Randi har spesialisert seg på å avsløre bløffmakere og pseudovitenskap og skriver på sin hjemmeside at denne ubarmhjertige farsen må stoppes.

– Dette er bare en bløff, og fasilitatoren (taleterapeuten red.anm.) vet det. Og nei, denne mannen kommer IKKE til å skrive en bok, men fasilitatoren kommer trolig til å gjøre det. Om ikke denne humbugen stoppes, kommer hun til å tjene en formue på det. Noen må stoppe dette snarest, skriver Randi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dr Steven Laureys oppdaget at Rom Houben var ved bevissthet. Foto: Universitetet i Liege.Dr Steven Laureys oppdaget at Rom Houben var ved bevissthet. Foto: Universitetet i Liege.

Han mener at fasilitert kommunikasjon ikke er noe annet enn fantasi og hevder at metoden for eksempel har blitt brukt for å få det til å se ut som om hester kan kommunisere, slik tilfellet var med Der Kluge Hans rundt 1900-tallet, for øvrig omtalt i ABC Nyheter tidligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Virker unaturlig

Også Arthur Caplan, professor i bioetikk ved Universitetet i Pennsylvania, sier til britiske Daily Mail at han, etter å ha sett videoen, stiller seg tvilende til hvorvidt det virkelig er Houben som kommuniserer.

– I fasilitert kommunikasjoner det som regel personen som assisterer som står bak beskjedene, ikke personen som de hevder at de hjelper, sier Caplan.

Caplan mener også at uttalelsene Houben kommer med gjennom datamaskinen virker unaturlig for en person som er så sterkt skadet og som har vært ute av stand til å kommunisere i flere tiår.

Verden over

Den fantastiske historien om Rom Houben, som ifølge rapportene ble feildiagnostisert med koma etter en bilulykke i 1983, har gått verden over.

I 23 år var Houben fanget i sin egen kropp uten evne evne til å signalisere til leger eller familie at han kunne høre alt de sa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Først da Rom Houbens tilstand ble vurdert på ny av doktor Steven Laureys ved universitetet i Liege, ble det oppdaget at Houben bare hadde mistet kontroll over kroppen, men at han var fullt klar over det som skjedde rundt seg.

Avviser svindel

Steven Laureys regnes i dag for å være en av verdens største kapasiteter på bevissthetsforskning hos hjerneskadde pasienter og har skrevet over 150 artikler om emnet.

Han avviser at tilfellet Rom Houben er svindel og sier i en kommentar til Daily Mail at de allerede har foretatt tester for å finne ut om Houben er bevisst ved å vise ham objekter uten assistent til stede.

Når så Houben senere har fått spørsmål om disse objektene, har svarene vært riktige.