Glad for Obamas ja

GLAD: - Det er et enormt viktig signal at Obama gjør dette, sier APs Jan Bøhler. Foto: Scanpix.     Normal   0   21         false   false   false                             MicrosoftInternetExplorer4   <![endif]-->     <![endif]-->     /* Style Definitions */  table.MsoNormalTable 	{mso-style-name:"Vanlig tabell"; 	mso-tstyle-rowband-size:0; 	mso-tstyle-colband-size:0; 	mso-style-noshow:yes; 	mso-style-parent:""; 	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; 	mso-para-margin:0cm; 	mso-para-margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-ansi-language:#0400; 	mso-fareast-language:#0400; 	mso-bidi-language:#0400;}  <![endif]-->
GLAD: - Det er et enormt viktig signal at Obama gjør dette, sier APs Jan Bøhler. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pAps Jan Bøhler er svært glad for at USAs president Barack Obama nå har opphevet forbudet mot statlig finansiering av ny forskning på stamceller.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er et enormt viktig signal at Obama gjør dette. USA er ledende innenfor den globale medisinindustrien, og dette åpner for at det settes inn helt andre ressurser i stamcelleforskningen, sier Jan Bøhler til NTB.

Han var en av de viktigste pådriverne da bioteknologiloven ble endret her hjemme i fjor, slik at det nå er lov å forske på stamceller fra befruktede egg.

– Det er dette Obama nå åpner for å bruke statlige midler til. Det har vært drevet forskning på dette i enkelte delstater i USA, som California, der de vil bygge en Silicon Valley for stamcelleforskning. Men når USA nå går inn på statlig nivå, vil det få et helt annet trykk, sier Bøhler.

Styrking

– Jeg vil ikke si at Obamas beslutning har noen direkte betydning for Norge, men det er å håpe at det vil ha en betydning for denne forskningen generelt, sier Lars Ødegård, leder i bioteknologinemnda.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han understreker at det både internasjonalt og ikke minst i USA pågår mye forskning på dette feltet.

– Det foregår forskning både i delstater, da spesielt i California, samt privatforskning. Men når det nå blir mulig med føderale midler også, vil det nok styrke dette feltet noe. Men her er det ikke snakk om bare penger alene. Forskningsfeltet utvikler seg, og det åpnes stadig nye muligheter, sier Ødegård til NTB.

Nytt håp

Det var Obamas forgjenger George W. Bush som innførte forbudet mot bruk av statlige midler til stamcelleforskning. Jan Bøhler tror at Obamas opphevelse av forbudet vil få verdensomspennende betydning.

– De landene som har åpnet for dette til nå, satser ganske begrensede ressurser, og da inkluderer jeg Norge. Vi har fått til den viktige lovendringen, men har satset minimalt på denne type forskning. Jeg håper at økt satsing i USA, vil kunne skape et annet trykk også her hjemme. Om noen år kan det gi nytt håp for pasientgrupper med blant annet diabetes, Parkinson, hjertesykdommer og ulike kreftformer. I neste omgang må det ny lovendring til også i Norge dersom stamceller skal kunne brukes til behandling, ikke bare forskning, sier Jan Bøhler. (©NTB)