Fortsatt sanitetssjef

Generalmajor Leif Sverre Rosén går likevel ikke av som sjef for Saniteten, til tross for tidligere avtale med Forsvaret. - Dette har vært en tung tid, sier han.
Generalmajor Leif Sverre Rosén går likevel ikke av som sjef for Saniteten, til tross for tidligere avtale med Forsvaret. - Dette har vært en tung tid, sier han.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pGeneralmajor Leif Sverre Rosén fortsetter likevel som sjef for Forsvarets Sanitet. Etter strid om kirurger for de norske soldatene i Afghanistan, skulle han fratredt i sommer. - Jeg går av når jeg

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

28. juni avsluttet generalmajor Leif Sverre Rosén (57)sin permisjon som sjef for Forsvarets sanitet (FSAN). Da skulle han også forlate de militæres rekker. Men det skjer ikke.

- Jeg er fortsatt i arbeid i FSAN, bekrefter Leif Sverre Rosén overfor ABC Nyheter.

- Jeg er tilsatt som generalmajor og sjef for FSAN, og det vil jeg være inntil 1. april neste år. Da har jeg vært i stillingen i ti år. Jeg går av når jeg ønsker det og i nåde. Det blir en verdig avskjed, sier Rosén.

I Forsvarsdepartementet (FD) er en lite villig til å kommentere denne overraskende vendingen i saken. Der nøyer en seg med å bekrefte at det er inngått en ny avtale med Rosén.

- Etter ti år skal han fratre sin stilling som sjef FSAN og embedet som generalmajor. Vi er tilfreds med avtalen som også fastsetter hans arbeidsoppgaver, sier oberstløytnat Petter Lindquist i FDs kommunikasjonsavdeling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men andre er mer fornøyd.

- Dette var veldig positivt. Jeg mener at Rosén ble utsatt for overgrep og er gjort til syndebukk for manglende bevilgninger fra stortingsflertallets side, sier Carl I. Hagen (Frp) som var en av de hardeste kritikerne av forsvarelsedelsen under behandlingen av saken i vår.

Føler seg renvasket

Rosén fikk sterk kritikk fra Forsvarsjef Sverre Diesen etter at han offentlig uttalte at legedekningen for de norske soldatene i Afghanistan var kritisk.

Men etter Stortingets behandling av det som utviklet seg til en krangel mellom Forsvars- og Sanitetssjefene i april i år, tok Rosén initiativ til å reforhandle en avtale som var inngått.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Generalmajoren følte seg helt renvasket for all kritikk etter Kontroll- og konstitusjonskomiteens behandling og var derfor ikke villig til å trekke seg allerede i juni slik den opprinnelige avtalen la opp til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er nå laget en tilleggsavtale. Jeg vil videreføre arbeide med de internasjonale operasjonene, eller de bilaterale avtalene som det heter i avtalen. Prosessen som har ført fram til ny avtale har gått smertefritt, jeg er fornøyd med den. Men det er en kompromissløsning, sier Rosén.

Til høsten skal han blant annet representere Norge på Natos møte for sanitetssjefer og det er han som skal holde øye på de medisinske avtalene som er inngått med ulike Balkan-land.

Angrer ikke

I det daglige vil det være brigader Dag Hjelle som fungerer som Sanitetssjef, men formelt er det fortsatt Rosén som er øverste leder og han har beholdt sitt gamle kontor. 57-åringen er også den i FSAN med høyest rang.

- Stortingets behandling og innstilling var for meg en stor oppreisning. Der slår man jo fast at jeg ikke gjorde noe galt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rosén sier at han ikke angrer på at han fortalte offentligheten om sine bekymringer for legedekningen for ISAF-styrken. Men han sier samtidig at han skulle ønske at det ikke hadde vært nødvendig.

- Jeg angrer intet. Men dette viser vel at noe må skje før det skjer endringer. Jeg er glad i Forsvaret som institusjon. Det tyngste har vært å bli isolert, selv om jeg har gått i bresjen og gjort jobben min. Men det er intet stressmestringsteam som står klart for å støtte generaler...

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Du føler deg maktesløs, selv om du har vunnet saken. Du har tapt fordi det er du som må ta konsekvensene ved å bli isolert. Det har vært en tung periode. Jeg har vært lykkeligere i mitt liv - for å si det sånn.

- Isolert

Han føler seg fortsatt isolert blant de militære, men håper at ting nå vil rette seg. Rosén har tatt kontakt med Forsvarssjefen for samtale og regner med at det vil gå i orden. Men han har fortsatt litt vanskelig for å forstå hvorfor statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen ikke har kontakten ham - verken under konflikten eller i etterkant.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det ville vært naturlig. Synes jeg. Med tidligere kontakt på høyeste hold så tror jeg mye kunne vært løst smidigere.

- Slik ting utviklet seg, så kunne jeg ikke ha gjort ting anderledes. Men jeg er ingen varsler, jeg gjorde bare jobben min, sier han.

I forhold til den saken som utløste krangelen og stortingshøringene, legedekningen for norske soldater i Afghanistan, sier Rosén seg fornøyd.

- Nå er mye på plass. Den medisinske støtten er bedre enn tidligere, selv om mye kunne vært på plass før.

- FrP ringte

Den tunge tiden har også bydd på lysglimt. Vanlige folk, forskjellige soldater og deres familier har ringt og takket ham for at han påpekte manglene.

- Ikke for å slå politisk mynt, men noe som har overrasket meg er at representanter fra Fremskrittspartiet har ringt og spurt hvordan jeg har det. De har ikke spurt om saken eller forsøkt å presse meg, men vist empati. Det står dem til ære - og det har overrasket meg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra dagens Forsvar har han derimot ikke fått noen hjelp eller støtte, selv om to tidligere Forsvarssjefer har tatt kontakt. Generalmajoren hadde gjerne sett at personalpolitikken hadde vært bedre og sier at han hadde tatt imot tilbud om hjelp.

- Det kunne ha vært godt å hatt en fast person å prate med. Jeg har vært med på det meste, men likevel, det hadde vært godt å ha noen å prate med.

- Nå må jeg legge dette bak meg og gå videre, selv om livet ikke alltid synes rettferdig. Jeg har fått oppreisning, men denne tilleggsavtalen er et kompromiss og ikke helt det jeg skulle ha ønsket.

I det siste året har han også fått tilbud fra både Nato og sivile, men når han går av til neste år vil Rosén være kirurg og lege med egen praksis. Likevel, han åpner for å dele av sin rike erfaring hvis det norske eller andre lands forsvar spør ham.

Oppdatert klokken 12.28 med kommentarer fra Carl I. Hagen og kl 15.05 med bekreftigelse fra FD.