ABCNyheter
ABCNyheter AS Kirkegata 17 Oslo 0153
22 80 85 80 tips@abcnyheter.no
true borger borgermeninger,utlendinger,Debatt,Borgermening
Tor Strand Tor Strand er redaktør i ABC Nyheter. 90548980 tor@abcnyheter.no

Å klare seg

Alle ønsker å høre om incestoverleveren som klarer seg.

Alle blir så glade når de kan lese om incestoverleveren som ga ut en eller flere bøker. Eller hun som ga ut plate. De utropes til "vinner i eget liv", sikkert i motsetning til andre, såkalte tapere.

- Mange klarer seg godt etter overgrep i barndommen, skrev en psykiater på nettstedet Helsenett.

En kvinne la igjen en kommentar, der hun blant annet skrev:

- Hva er definisjonen på "å klare seg godt"? Jeg har store problemer med å fungere sammen med andre mennesker, jeg klarer ikke å være en samarbeidende voksen eller en god seksualpartner sammen med min mann. Jeg sliter med å være en tilgjengelig voksen for mine barn. Jeg har store problemer med å fungere i min jobb. Utad vet jeg at jeg regnes som en sterk person, en som klarer "alt", innvendig er verden et eneste stort tomrom som er fylt av selvmordstanker og utilstrekkelighet. Har det gått bra med meg, jeg er i midten av 40-årene og nesten ute av arbeidsmarkedet? Nesten ute av ekteskapet. Nesten ute som mamma, siden jeg ikke klarer å være tilstede for dem. Så hva er å klare seg godt og er det en øvre aldergrense for det?

Det kom ikke noe svar fra psykiateren.

Hun som offentlig ble kalt "heltinne" av barneministeren, fordi hun var så "sterk", fortalte senere i medlemsbladet til en brukerorganisasjon at hun slet med både fysiske og psykiske posttraumatiske plager.

De som sitter som uføretrygdet i en kommunal leilighet resten av livet, de som går på gata, eller de som er innesperret på lukket avdeling, er ikke interessante for allmennheten og politikerne qua incestoverlevere. Det ulevelige som de har overlevd, gjemmes bort under andre merkelapper. De blir til "trygdede med dårlig arbeidsmoral", "narkomane", "prostituerte", og "psykisk syke".

Les også: De skjulte overgrepene

Lesernes kommentarer

2009-12-09T14:14:50

Solveig hagen Solveig Hagen

9. desember 2009 - 15:14

klare seg

Jeg takker deg for din åpenhet. Jeg er sikker på at det er mange som føler seg truffet. Mange barn
vokser opp med foreldre som har alvorlige psykiske problemer. Noen barn blir alt for tidlig voksne. Noen barn gjør som deg. De blir veldig flinke på skolen for glede sine foreldre,
eller for å holde fasaden. Eller kanskje bare for å overleve. Jeg ble også en av de flinkeste. Siden har jeg
reparert sår.