Slik blir Obama-festen

Thorbjørn Jagland og Nobelinstituttet er vertskap for USAs president Barack Obama når han kommer til Norge for å hente Nobels fredspris. Foto: Scanpix
Thorbjørn Jagland og Nobelinstituttet er vertskap for USAs president Barack Obama når han kommer til Norge for å hente Nobels fredspris. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pRåvarene er i ferd med å komme i hus til Nobel-banketten. Menyen er klar, men holdes strengt hemmelig til gjestene har satt seg til bords. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det eneste Nobelinstituttet vil røpe er at fredsprisvinner Barack Obama vil få servert akevittsorbé.

– Det er tradisjon, så slik blir det også i år, sier direktør Geir Lundestad til NTB.

40 kokker og om lag 30 serveringspersonale skal i sving når USAs president og fornemme gjester skal i festmiddag. Til sammen 250 personer skal på plass i Speilen på Grand Hotel.

– Det blir en ganske uformell bankett, sier Lundestad.

– Uformell?

– Ja, sammenlignet med Stockholm er det mindre stivt. Det blir middag og dans. Vi skal jo ha det litt gøy òg, sier han.

TV-overført tale

Nytt av året er at fredsprisvinnerens tale til banketten kan bli overført på TV, enten direkte eller i opptak. Nobelinstituttet har bedt Obama om lov til å overføre talen og har vært i kontakt med norske og utenlandske TV-stasjoner.

Det er ikke klart om det blir noe av planene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Presidenten må jo si «ja» først, vi venter på klarsignal, sier Lundestad.

Det er i det hele tatt mye som ikke er klart, drøyt halvannen uke før den store dagen. Den endelige gjestelisten, for eksempel. Obama får invitere 34 gjester til middagen, og disse navnene er ikke på plass.

De øvrige er invitert av Nobelinstituttet, og her er listen klar. Kong Harald og dronning Sonja kommer.

Andre gjester er statsråder og stortingsrepresentanter, tidligere statsministre, medlemmer av Nobelkomiteen, ansatte ved Nobelinstituttet og Nobels Fredssenter og representanter fra næringsliv og kultur.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikansk vin

Menyen består av fem retter, det vil si fire retter pluss sorbé. Allerede i begynnelsen av november var det prøvesmaking.

– Det er den eneste beslutningen jeg tar rent formelt, nemlig å fastsette menyen. Jeg får litt hjelp til det, sier direktør Geir Lundestad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har vært spekulert rundt om Obama ville ha med seg sine egne kokker til Oslo. Men banketten er det kokkene på Grand Hotel som står for, bekrefter salgs- og markedsdirektør Kari Hasselknippe.

– Vi forsøker ofte å velge en vin fra prisvinnerens hjemland, hvis det lar seg gjøre. Amerikanerne er jo flinke til å lage vin, så det gode muligheter for at det blir slik i år, sier hun.

– Normal bankett

Festsalen Speilen pyntes i sin fineste skrud til middagen. Middagen serveres på et eget Nobel-servise. Tallerkenene er i fem ulike farger, som skal symbolisere de fem verdensdelene.

– Sølvet er pusset, dørene skinner og råvarene er i ferd med å komme i hus, sier Hasselknippe.

Hotellet forsøker å knytte elementer i feiringen til prisvinneren. Da Jimmy Carter fikk fredsprisen i 2002 var det peanøtter både i borddekorasjonen og i desserten, og da Al Gore og FNs klimapanel fikk prisen i 2007 fikk desserten av hvit sjokolade og bringebær navnet «Global oppvarming».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Banketten vil gå som normalt, til tross for at det er den sittende amerikanske presidenten som er årets prisvinner, bedyrer både Nobelinstituttet og Grand Hotel.

Klokken 19 stiger Barack Obama ut på balkongen for å la seg hylle av fakkeltoget. Klokken 19.30 er det klart for middag i Speilen, før kvelden avsluttes med dans i Rokokkosalen.

– Det blir nok noe økt sikkerhet. Gjestene må komme litt tidligere, men ellers vil dette forløpe som en hvilket som helst annen bankett, sier administrerende direktør Svein-Petter Haslerud. (©NTB)