Redd Barna ber Ap svare Listhaug

Redd Barna ber opposisjonen med Arbeiderpartiet i spissen svare på spørsmålene fra Sylvi Listhaug (Frp) om de såkalte oktoberbarna.
Redd Barna ber opposisjonen med Arbeiderpartiet i spissen svare på spørsmålene fra Sylvi Listhaug (Frp) om de såkalte oktoberbarna. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap og resten av opposisjonen bør svare på spørsmålene som innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har til hastevedtaket om oktoberbarna, mener Redd Barna.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viktigste nå er å sørge for at det ikke tar unødvendig lang tid å få på plass en god løsning for ungdommene, sier seksjonsleder Thale Skybak i Redd Barnas norgesprogram.

– Nå må man legge bort det politiske spillet. Hensynet til ungdommene må gå foran, sier hun til NTB.

– Det er ingen tvil om at innvandringsministeren har ansvaret for å gjennomføre Stortingets vedtak. Men når hun etterlyser svar på konkrete spørsmål, så bør hun få det. Til gjengjeld må Listhaug sørge for fortgang i saken når hun har fått sine svar, framholder Skybak.

Ber om svar

14. november vedtok stortingsflertallet, mot Høyres og Frps stemmer, returstans for noen av de enslige mindreårige asylsøkerne som ellers hadde måttet forlate Norge når de fyller 18 år.

I et brev til de parlamentariske lederne i Ap, SV, Sp, KrF, Venstre, Rødt og MDG ba Listhaug mandag om svar på 26 spørsmål til hastevedtaket om de såkalte oktoberbarna. Hun mener vedtaket inneholder en mengde uklarheter og at det ble fattet på sviktende grunnlag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vedtaket var et skritt i riktig retning, men det inneholder en del uklarheter som kunne vært unngått dersom regjeringspartiene eller Sp og Ap hadde gått med på å gjeninnføre det såkalte rimelighetsvilkåret, sier Skybak i Redd Barna.

Ap reagerer

Arbeiderpartiets Rigmor Aasrud reagerer sterkt på Listhaugs framgangsmåte. Hun mener brevet er helt unødvendig og viser til at det er statsrådens ansvar å sette Stortingets vedtak ut i livet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vedtaket vårt er ganske tydelig. Det gjelder enslige mindreårige asylsøkere som har fått behandlet saken sin etter 1. oktober 2016 og har blitt henvist til internflukt. De skal få saken sin behandlet etter nye sårbarhetskriterier, sier Aasrud til VG.

– Det er helt unormalt at statsråden må sende brev for å fortolke et vedtak som er gjort i Stortinget. Det er mange spørsmål i brevet som er ganske spesielle, fortsetter hun.

Les også: Listhaug med 26 spørsmål til Stortingets returstans

Listhaug avviser påstand fra Ap: – Et signal om at Norge tar imot færre flyktninger, ikke flere

Ap-Tajik: Med Listhaugs logikk vil 24.000 føle seg invitert til Norge