Trump ber Nord-Korea skjerpe seg

Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trump sier han er usikker på om advarselen til Nord-Korea var sterk nok. Nå ber USAs president Nord-Korea ta seg sammen – hvis ikke blir det bråk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De bør være svært, svært nervøse dersom de foretar seg noe mot USA, sier Trump som torsdag møtte pressen til fotografering utenfor golfstedet sitt.

Uttalelsen kommer to dager etter at Trump truet Nord-Korea med «ild og vrede av et slag som verden aldri har sett før», dersom ikke atomvåpenprogrammet stanses.

Presidenten sier torsdag at denne «uttalelsen kanskje ikke var hard nok». Trump ber videre Nord-Korea om å «ta seg sammen», ellers vil landet være så ille ute «som få andre nasjoner noen gang har vært».

– De har gjort dette mot landet vårt lenge nå, og det er på tide at noen står opp for vårt folk, og for andre også, sier presidenten.

President Donald Trump uttalte seg til pressen utenfor golfstedet i Bedminster torsdag Foto: Evan Vucci / AP
President Donald Trump uttalte seg til pressen utenfor golfstedet i Bedminster torsdag Foto: Evan Vucci / AP

Uttalelsene torsdag kom da Trump sammen med visepresident Mike Pence møtte pressen til fotografering utenfor golfstedet, der han hadde fått en daglig sikkerhetsbrifing.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På spørsmål fra pressen om USA vurderer å angripe Nord-Korea før de er å stand til å angripe USA med atomvåpen svarte Trump:

– Vi får se hva som skjer.

Les også: Mattis: Nord-Korea risikerer «ødeleggelse»

Ordkrig med Nord-Korea

Nord-Korea-general Kim Rak-gyom uttalte torsdag at Donald Trump ikke forstår alvoret i situasjonen og påpeker at den amerikanske presidenten er på golfbanen.

Trump forstår ikke alvoret i situasjonen, og han går Nord-Koreas soldater «på nervene», heter det i uttalelsen som er viderebrakt av Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea hevder landet planlegger å skyte flere raketter i retning av den amerikanske stillehavsøya Guam som en «kritisk advarsel» til USA.

– Det er ikke mulig å føre dialog med en type som er så blottet for fornuft. Det eneste språket han forstår, er ren makt, sia den nordkoreanske generalen i en kommentar myntet på Trump.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke selvmord

Korea-ekspert Vladimir Tikhonov sa onsdag at det er en radikal ordbruk fra nordkoreansk side om dagen, men han tror ikke at landet ønsker å begå selvmord.

– Vi ser en ytterligere opptrapping av krigsretorikken, og det er en liten bit av virkelig fare i den situasjonen som nesten daglig forverrer seg. Men det er likevel usannsynlig at det blir militære sammentreff, sa Tikhonov til NTB.

Han er professor i Kina/Korea-studier ved Universitetet i Oslo. Tikhonov er født i Russland, men har i dag sørkoreansk statsborgerskap og mange års opphold i Norge bak seg.

Professoren legger til at ingen av partene ønsker en storkrig. For Nord-Korea vil det bety utslettelse, og for Sør-Korea og USA er et krigsutbrudd en utenkelig utgang, ifølge professoren.

SE VIDEO: Trump truer Nord-Korea med ild og raseri

Fakta om Nord-Koreas atomprogram

* Nord-Korea skal ha prøvesprengt atombomber fire ganger: i oktober 2006, i mai 2009, i februar 2013 og i januar 2016.

* Nord-Korea trakk seg fra Ikkespredningsavtalen for atomvåpen i 2003. Samme år ble de såkalte sekslandsforhandlingene mellom de to koreanske statene, Kina, Japan, Russland og USA, innledet i Beijing. Forhandlingene brøt sammen i 2008.

* Nord-Koreas viktigste atomanlegg ligger i Yongbyon og begynte å produsere plutonium til kjernefysisk brensel i 1984.

* Nord-Korea har flere ganger prøveskutt raketter, noen dem med en rekkevidde langt over grensen på 150 kilometer som FNs sikkerhetsråd pålagt dem, men landet har trolig ikke atomsprengladninger små nok til å kunne bæres av rakettene.

(Kilder: NTB)