Arbeiderpartiet mener Høyres helseløfter er tannløse

Statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie besøkte kreftavdelingen på Aker sykehus mandag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie besøkte kreftavdelingen på Aker sykehus mandag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyre går til valg på å utvide ordningen med pakkeforløp. – Nær sagt alle partier er enige, svarer Arbeiderpartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyre kaller sine ti helseløfter en «kulturrevolusjon». Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson Torgeir Micaelsen er synes det er tannløst.

– Det er mye politikk her som allerede er vedtatt eller foreslått i Stortinget. Pakkeforløp er utviklet av dyktige fagfolk, og de virker. At Høyre prøver seg med å love flere standardisert pasientforløp, som nært sagt alle partiet enig i, er ikke veldig revolusjonerende, mener Micaelsen.

Michalsen etterlyser partiets helseløfter fra forrige valgkamp, slik som avbyråkratisering, bortfall av marked for private helseforsikringer, dyre kreftmedisiner og 48-timers diagnostikk for kreft.

– De har tydeligvis lært av egne feil om å love for mye, sier Michalsen.

«Kulturrevolusjon»

Mandag presenterte statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie ti helseløfter Høyre ønsker å gjennomføre hvis partiet får fortsette i regjering etter valget. Solberg mener Høyres helsepolitikk for neste periode vil innebære en «kulturrevolusjon» – riktignok trenger Høyres helsevesen mye mer penger enn i dag, men det trenger like mye en ny og enda mer pasientrettet kultur.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er godt i gang, men vi er ikke i mål. Selv om mye er blitt bedre, er det fortsatt mye som gjenstår, sa statsminister og Høyre-leder Erna Solberg da hun samlet stortingsgruppa til valgkampstart, og for å legge fram partiets helsepolitikk for de neste fire årene.

Det er allerede innført pakkeforløp for kreftpasienter. Det innebærer nasjonale, standardiserte pasientforløp der målet er å bidra til rask utredning og behandlingsstart uten unødvendig ventetid. Neste år ønsker Høyre å innføre en rekke nye pakkeforløp for psykisk helse og rus og dessuten: – I 2018 får Helsedirektoratet oppdrag om å utarbeide pakkeforløpene for pasienter med utmattelsessykdommer, smerte-, muskel- og skjelettlidelser, heter det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil følge pasienten hjem

Solberg mener hennes regjering delvis har nådd målene blant annet om kortere behandlingskøer, bedre kvalitet i kreftbehandlingen og pasienter «som kjøper champagne til legene sine fordi de er så fornøyd».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig vil Høyre utarbeide og innføre nye typer pakkeforløp, kalt pakkeforløp hjem. Ordningen innebærer at det etableres pakkeforløp for helse og psykososial oppfølging etter sykehusopphold, i første omgang for kreftpasienter.

– Prioriterer private

Flere av Høyres varslede helsesatsinger var kjent allerede før mandagens presentasjon, som at de vil utvide ordningen med fritt behandlingsvalg. Et annet løfte er at ventetiden ved landets sykehus skal reduseres med ti dager innen 2021. Nå er ventetiden i gjennomsnitt 60 dager.

– Hovedsatsingen i denne planen handler om å legge til rette for flere private og kommersielle aktører. Det er det samme som de lovet for fire år siden som den store løsningen på utfordringene i helsevesenet, sier Micaelsen.

Han mener de legger for lite vekt på det offentlige helsevesenet, og at flere pasienter kunne fått hjelp hvis offentlige sykehus hadde fått like mye oppmerksomhet fra Høyre som de private.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Statsminister Erna Solberg og helseminister Bent fokuserer på de drøyt 4000 pasientene som årlig skal få privat behandling betalt av det offentlige. Det vil ikke rokke nevneverdig for ventetiden til de 1,4 millioner pasientene som får behandling i vårt offentlige helsevesen, sier Micaelsen.

Les også: Rangering: Eldre i Norge har det best i verden

Høie innfører ny ordning for dødssyke pasienter

Solberg: – Klima og helse viktige spørsmål for Norge under G20-møtet