Støre vil ikke beklage karikaturhåndtering

Ap-leder Jonas Gahr Støre, her på AUFs sommerleir 2017, viser til boken sin når VG spør om hans håndtering av karikaturstriden i 2006. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Ap-leder Jonas Gahr Støre, her på AUFs sommerleir 2017, viser til boken sin når VG spør om hans håndtering av karikaturstriden i 2006. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap-leder Jonas Gahr Støre svarer nei på spørsmål fra VG om han vil beklage sin håndtering av karikaturstriden da han var utenriksminister i 2006.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette var en tilspisset situasjon som satte norske liv i Norge og utlandet i fare. Jeg var utenriksminister og hadde ansvaret for å håndtere den. Og jeg mener at jeg har deltatt i debatten om det etterpå. Det var en vanskelig situasjon, og vi kan lære av håndteringen, sier Støre til VG.

Sylvi Listhaug (Frp) kritiserte onsdag Støres håndtering av karikaturstriden i 2006.

– Hvilken politiker var det som hengte en norsk redaktør ut til tørk for å ha trykket karikaturene? Ja, det var Jonas Gahr Støre. En person som nå ønsker å bli norsk statsminister, sa innvandrings- og integreringsministeren i en video på sin egen Facebook-side.

Aktuelt: Listhaug foran 500 muslimer: – Vi er fullstendig klar over at det finnes ulver i fåreklær

I januar 2006 trykket avisen Magazinet en faksimile av danske Kurt Westergaards karikaturtegning av profeten Muhammed slik de var publisert i Jyllands-Posten i september 2005. Det resulterte i at redaktør Vebjørn Selbekk ble drapstruet og måtte gå i dekning. På den tiden var Støre utenriksminister. Han gikk ut og beklaget offentlig til verdens muslimer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Støre har ennå ikke beklaget sin opptreden overfor Selbekk. Det er det minste man kunne forlange av en som ønsker å bli norsk statsminister, fortsetter Listhaug.

Men noen beklagelse er ikke aktuelt fra Støre side.

– Jeg mener jeg tok ansvarlige valg. Vi forsvarte ytringsfriheten, og vi forklarte situasjonen i Norge til andre land. Jeg har blant annet skrevet et helt kapittel i boken min om det, og hvis noen vil vite mer om det, er de invitert til å lese den, sier Støre til VG.

Les også:

Lysbakken: Frp og Listhaugs politikk gjør innvandring utfordrende

Barn av innvandrere utgjør flertallet ved 52 Oslo-skoler: – Vi må vurdere bussing