Stemmer:Unngå blodpriser på kredittkortet

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Feil bruk av kredittkortet kan få feriebudsjettet til å sprekke, selv om du er både forsiktig og flink til å planlegge i utenlandsferien, skriver Elisabeth Realfsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Elisabeth Realfsen
Redaktør og daglig leder i Finansportalen

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du et stramt feriebudsjett, må du planlegge nøye hva du og familien bruker penger på, slik at dere får mest mulig glede per krone. Aller minst glede blir det av store utgifter til kredittkortbruk, og her er det noen skikkelige fallgruver du kan gå i.

På steder i utlandet der kontanter blir mye brukt som betaling, er det særlig to slags utgifter som kan dra opp kredittkortregningen . Og det uten at du har fått en eneste gledesstund for pengene:

Renter og høye gebyrer ved uttak av kontanter

Ved varekjøp i butikk med kredittkortet, begynner ikke rentene å løpe før etter betalingsfristen for fakturaen du mottar måneden etter. Men bruker du kredittkortet til å ta ut kontanter i ferien, løper som regel de høye kredittkortrentene fra samme dagen som du tar ut kontantene. Må du ta ut kontanter med kredittkortet, blir det derfor billigst å ta ut litt etter hvert som du trenger det, og ikke store beløp tidlig i ferien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg er det en del leverandører som tar høye gebyrer når du bruker kortet til å ta ut kontanter. Den vanligste satsen er 1 prosent av uttaksbeløpet i tillegg til valutapåslaget, mens noen tar så mye som 4 prosent. Er du maksimalt uheldig, økes altså regningen med nærmere 6 prosent, bare på grunn av gebyrene.

I tabellen viser vi hvor mye et feriebudsjett på 40.000 i verste fall kan sprekke på grunn av renter og gebyrer ved kontantuttak på kredittkort. I regneeksemplet har vi forutsatt at du betaler alt ved første forfall. For å illustrere virkningen av rentene har vi forutsatt at du tar ut hele kontantbeløpet den første dagen i måneden, slik at renteutgiftene er beregnet for én (hel) måned.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I det dyreste eksemplet her, har et feriebudsjett på 40.000 kroner blitt til nesten 43.500 kroner i kredittkortgjeld, bare på grunn av renter og gebyrer.

De dyreste kortene ved kontantuttak:

Valutapåslaget

Egentlig er valutapåslaget et gebyr du betaler for at kortleverandøren skal omregne et beløp fra en valuta til en annen. Dette gebyret må du også betale når du bruker kortet til varekjøp. Den vanligste satsen er 1,75 prosent, men flere kortleverandører har økt disse gebyrene i den senere tid. Det er i dag cirka 20 kort med valutapåslag høyere enn 1,75.

Disse er:

Det finnes bare en vei til den beste tilpasningen i denne jungelen: Velg kredittkort bevisst, og bruk det like bevisst.

Sjekk prisene på ditt kredittkort hos Finansportalen før du drar, så du får mest mulig glede per krone i ferien.