Katter etterlatt i plastkasse

Inne i denne plastkassen ble to svært redde katter funnet av en forbipasserende.
Inne i denne plastkassen ble to svært redde katter funnet av en forbipasserende. Foto: Dyrenes Beskytter Kristiansand
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sommeren er høysesong for dumping av kjæledyr.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De var så redde at jeg først trodde de var villkatter, sier Arnfrid Robstad i Dyrenes Beskytter Kristiansand til ABC Nyheter.

De to hannkattene ble levert til den frivillige organisasjonen etter at en forbipasserende oppdaget den bortgjemte plastkassen bak en bygning. Mannen ble oppmerksom på kattene da han hørte dem forsøke å klore seg fri, ifølge Robstad.

– De var mest sannsynlig satt ut samme dag, og de var voldsomt redde og traumatiserte da de kom til oss. De kom seg veldig etter å ha vært her noen dager, og nå er de veldig kosete, forteller Robstad.

Robstad anslår at de forlatte hankattene er i underkant ett år gamle. Foto: Dyrenes Beskytter Kristiansand
Robstad anslår at de forlatte hankattene er i underkant ett år gamle. Foto: Dyrenes Beskytter Kristiansand

Katter spesielt utsatt

Dyrebeskyttelsen Norge sier til ABC Nyheter at antall kjæledyr som blir forlatt øker i forbindelse med ferieavvikling, og særlig går det utover kattene.

– Katter er spesielt utsatt for dumping fordi de ofte blir sett på som mindreverdige sammenlignet med hunder, sier kommunikasjonsrådgiver i Dyrebeskyttelsen Norge, Annette Bjørndalen Søreide til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kommer av at det er lett og ofte gratis å skaffe seg en katt, mens det å få seg hund er en større økonomisk investering. Kattene blir oftere tatt for gitt, og mange eiere ønsker ikke ekstra utgifter som veterinær og dyrepass, sier Søreide.

Hjelper flere tusen hjemløse kjæledyr

I 2016 hjalp Dyrebeskyttelsen Norge 5772 hjemløse dyr, 90,7 prosent av dem var katter. Til sammenligning hjalp organisasjonen 3641 hjemløse dyr i 2009.

– Våre økte tall er ikke kun grunnet en økning av dumping av dyr, men også et resultat av at Dyrebeskyttelsen Norge har fått flere lokalavdelinger som gir en bedre spredning nasjonalt sett, sier Søreide.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ser imidlertid en økning av saker som omhandler dumping og vold mot dyr hvert år, både via henvendelser til Dyrebeskyttelsen Norge og i media. Selv om det har blitt et større fokus på bedre dyrevelferd i Norge, har vi fortsatt en lang vei å gå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et økende problem

Mattilsynet, som er ansvarlig myndighet for dyrevelferd i Norge, sier også at problemet med dumping av kjæledyr har blitt større.

– De siste årene har vi sett at det er et økende problem at folk kvitter seg med kjæledyrene sine når de skal på ferie. Det er ikke lov å overlate kjæledyret til seg selv fordi man har gått lei av det eller ikke vet hva man skal gjøre med det i ferien, sier Maria Været Veggeland, seniorrådgiver og etolog i Mattilsynets seksjon for dyrevelferd, til ABC Nyheter.

Hun forteller at det er problematisk at mange lar katten være alene hjemme uten tilsyn når de reiser bort.

– Det er en myte at katter klarer seg uten eiere og uten et hjem. Selv om katten setter pris på å gå fritt ute og gjerne jakter på mus og fugler, er den avhengig av en eier for å ha et godt liv, sier Veggeland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan få bot på flere tusen

For å få folk til å følge regelverket, har Mattilsynet flere virkemidler de kan bruke.

– Dersom vi oppdager at noen har dumpet dyr eller reist fra dyrene sine uten å sørge for forsvarlig stell, kan vi for eksempel ilegge et overtredelsesgebyr på flere tusen kroner, sier Veggeland.

Mattilsynet mottar ofte bekymringsmeldinger fra oppmerksomme naboer som merker at kjæledyr har blitt etterlatt av eierne sine. I slike tilfeller har Mattilsynet mulighet til å sjekke opp saken og plassere ansvaret der det hører hjemme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Veggeland sier at det er vanskeligere å finne den ansvarlige når dyr dumpes, og oppfordrer folk til å være oppmerksomme i ferieperioden.

– Hvis man mistenker at naboen har reist fra kjæledyret sitt uten å sørge for forsvarlig tilsyn og stell, bør man først prøve å finne ut mer om saken. Dersom det viser seg at mistanken stemmer, bør man melde fra til Mattilsynet ved å bruke en egen bekymringsknapp på våre nettsider, eller i akutte tilfeller ringe 22 44 00 00.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utlover dusør

Dyrenes Beskytter Kristiansand leter etter eieren til de to forlatte kattene på Facebook, og har utlovet en dusør på 9500 kroner fra organisasjonens dusørkonto. Innlegget er delt over tusen ganger på Facebook.

– Jeg er helt sikker på at noen vet hvem som eier dem. Hvis vi finner eieren, anmelder vi dem til politiet og Mattilsynet, sier Robstad.