Irakiske styrker innleder offensiv mot Mosuls gamleby

Ødeleggelsene i Mosuls vestre bydeler er omfattende etter kamper mellom irakiske styrker og IS. Nå er det gamlebyen som står for tur. Foto: AP / NTB scanpix
Ødeleggelsene i Mosuls vestre bydeler er omfattende etter kamper mellom irakiske styrker og IS. Nå er det gamlebyen som står for tur. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Irakiske styrker startet søndag morgen den varslede offensiven mot gamlebyen i Mosul, der IS fortsatt holder skansen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hæren, antiterrorstyrker og føderalt politi har startet angrepet på gamlebyen, heter det i en uttalelse fra generalløytnant Abdulamir Yarallah.

Styrkene har også luftstøtte fra den amerikanskledede koalisjonen. Målet er å nedkjempe IS-krigerne som kontrollerer gamlebyen.

– De første luftangrepene startet ved midnatt. Sikkerhetsstyrkene begynte å storme deler av gamlebyen ved daggry, sier en offiser.

Det ble i morgentimene søndag hørt maskingeværild, og røyksøyler steg til værs fra gamlebyen etter rakettangrep.

Les også: Mosul-offensiven: – Vi har undervurdert IS for ofte

Ingen steder å flykte

Å erobre gamlebyen i Mosul, en tett befolket bydel med kronglete, trange smug på vestsiden av byen, er avgjørende for å nedkjempe IS i den tidligere bastionen. Det antas også å bli svært vanskelig.

Generalløytnant Abdulghani al-Assadi sier til nyhetsbyrået AFP at IS ikke har noe valg en å kjempe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er siste episode av IS-showet. De har ingen steder å flykte, sier Assadi til AFP.

Les også: Stor IS-massegrav funnet utenfor Mosul

Levende skjold

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) frykter at IS kan bruke mer enn 100.000 sivile som levende skjold i kampene mot irakiske styrker i Mosuls gamleby.

– Over 100.000 sivile kan fortsatt befinne seg i gamlebyen. Vi vet at IS tok dem med seg da de forlot områdene der det pågikk kamper. Disse sivile blir i bunn og grunn holdt som levende skjold i gamlebyen, uttalte UNHCRs representant i Irak, Bruno Geddo, onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Geddo sier de sivile her mangler mat, vann og elektrisitet, og lever i en stadig verre situasjon preget av armod og panikk.

– Det er omgitt av kamper på alle kanter, sier FN-representanten.

Les også: – IS er sjanseløse i Mosul

Et stort antall flyktninger

Irakiske regjeringsstyrker, støttet av lojale militsgrupper og en USA-ledet koalisjon, startet i oktober i fjor offensiven for å gjenerobre storbyen Mosul, som IS tok kontroll over i juni 2014. Offensiven har gått mye tregere enn forutsett, men styrkene skaffet seg etter hvert kontroll over både den østlige og vestlige delen av byen.

Siden kampene begynte for ni måneder siden, har om lag 862.000 mennesker flyktet fra byen. Rundt 195.000 har vendt tilbake, i hovedsak til den gjenerobrede østlige delen.