Rapport: IS bruker færre kjemiske våpen enn før

En mann våker over sin sønn som trolig ble utsatt for et kjemisk angrep fra ekstremistgruppa IS nord i Irak i mars i fjor. Foto: AP / NTB scanpix
En mann våker over sin sønn som trolig ble utsatt for et kjemisk angrep fra ekstremistgruppa IS nord i Irak i mars i fjor. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekstremistgruppen IS har i år utført ett angrep med kjemiske våpen i Syria, en nedgang fra i fjor da det ble registrert 17 angivelige angrep, ifølge rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

IS anklages for å ha brukt kjemiske våpen i et angrep 8. januar i Aleppo-provinsen. Dette er så langt det eneste angrepet der IS skal ha brukt kjemiske våpen i Syria så langt i år, ifølge analyseselskapet IHS Markit.

Til sammenligning sto IS bak 17 angivelige angrep med kjemiske våpen i Syria i fjor, påpeker selskapet i en rapport som ble publisert tirsdag.

I Irak har ekstremistgruppen utført ti angrep med kjemiske våpen, ni av dem i Mosul, ifølge rapporten, mens det i fjor ble registrert 21 slike angrep.

Les også: IS oppfordrer til angrep på flere kontinenter

Dette indikerer at IS så langt ikke har klart å produsere kjemiske våpen andre steder enn i Mosul, mener analyseselskapet. I rapporten står det at ekstremistenes produksjon var basert i Mosul og at produksjonen har blitt påvirket som følge av irakiske styrkers offensiv for å drive IS ut av byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men det betyr ikke at IS sannsynligvis har beholdt evnen til å produsere små mengder klor- og sennepsgass andre steder, påpeker IHS Markit i sin rapport.

Siden juli 2014 har IHS Markit registrert 41 angrep der det antas at IS har benyttet kjemiske våpen i Irak, og 30 i Syria.

Les også:

Rapport: – Sannsynlig at IS vil kunne bruke barn for å utføre terror i Europa

USA-støttede styrker melder om framgang i Raqqa

Reuters: Amerikanske soldater hjelper Filippinene med å nedkjempe IS