Iran: Trump må respektere atomavtalen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdenssamfunnet må presse USA til å respektere og etterleve sine forpliktelser i atomavtalen, mener Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en multilateral avtale, ikke en avtale mellom USA og Iran. De andre landene må legge press på USA og gi klar beskjed om at avtalen må etterleves av alle, sa Zarif på en pressekonferanse i Oslo mandag.

Den iranske utenriksministeren er i Norge for å delta på fredskonferansen Oslo Forum.

Zarif hadde mandag møte med utenriksminister Børge Brende, der blant annet den iranske atomavtalen, som trådte i kraft i januar i fjor, sto på dagsordenen.

Les også: Iran mener Trumps reaksjon på terroren i Teheran er frastøtende

– Tror USA overholder avtalen

USAs president Donald Trump har omtalt avtalen som «den verste som noen gang er framforhandlet», og har uttalt at han vil gjennomgå dens framtid.

– Dessverre er ikke signalene fra den nye administrasjonen i Washington særlig positive, sier Zarif. Men samtidig tror han at USA vil ende opp med å overholde avtalen, som innbefatter store lettelser i sanksjonene mot Iran.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– USA vil se at det er i deres egen interesse, og for internasjonal fred og sikkerhet, at de lever opp til sine forpliktelser, sier Zarif.

Les også: Trump: – Iran skal aldri få ha atomvåpen

Syria

Også uroen i blant annet Syria blir tema når diplomater og fagfolk tirsdag samles på Losby gods utenfor Oslo.

Zarif mener det først kan bli fred i Syria når alle parter innser at det ikke finnes noen militær løsning på konflikten. Ifølge organisasjonen Airwars har den USA-ledede koalisjonen i Syria, som Norge støtter, drevet en langt mer aggressiv krigføring etter at Trump kom til makten.

– Jeg håper USAs administrasjon skjønner at dette militære initiativet ikke vil føre til fred, sier Zarif.