Vil sette inn 3.000 soldater mot TalibanUSA vurderer ny opptrapping i Afghanistan

Elitesoldater fra US Marines går om bord i et transportfly på en amerikansk base i Kirgisistan med kurs for Afghanistan i 2012.
Elitesoldater fra US Marines går om bord i et transportfly på en amerikansk base i Kirgisistan med kurs for Afghanistan i 2012. Foto: Vladimir Voronin / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Knapt fire måneder etter at Barack Obama gikk av som USAs president, vurderer Trump-administrasjonen å trappe opp det amerikanske nærværet i det krigsherjede landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge flere amerikanske medier anbefaler amerikanske militære tjenestemenn og utenriksdepartementet å sende minst 3.000 soldater til Afghanistan for å bekjempe Taliban, melder BBC.
President Donald Trump skal ennå ikke ha godkjent planene, ifølge navngitte tjenestemenn.
Det er for tiden 13.000 NATO-soldater i Afghanistan, av disse er 8.400 amerikanere.

Ifølge CNN kan det bli aktuelt for USA å sende opptil 5.000 ekstra soldater for å intensivere kampen mot Taliban.

De endelige forslagene til den planlagte styrkeoppbyggingen i Afghanistan er ventet å bli behandlet i løpet av denne uken.
Trump har allerede gitt forsvarsminister James Mattis klarsignal til å øke innsatsen mot IS i Syria.

Les også: Får Krigskorset for «heroisk fremferd» i Afghanistan

Har brukt 8.000 milliarder

Tidligere president Barack Obama mottok Nobels fredspris i 2009. Han lovte å trekke USA ut av krigene i Irak og Afghanistan, og sa han ville gjøre alt for å unngå nye kriger, men dette løftet har vært vanskelig å overholde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA har hittil brukt over 8.000 milliarder kroner på å stabilisere Afghanistan, men landet er fortsatt gjennomsyret av korrupsjon og trues av et stadig voksende Taliban, ifølge USA generalinspektør for afghansk gjenoppbygging (SIGAR), John F. Sopko.

Les også: Taliban varsler blodig våroffensiv

Tusenvis drept

Tusenvis av afghanske soldater og politimenn har mistet livet i kampene mot et både rikt og godt bevæpnet Taliban i løpet av de siste par årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Selv om jeg skulle ønske jeg kunne si at mye har blitt bedre i Afghanistan i løpet av de siste par årene, kan jeg ikke, sier Sopko, ifølge AFP.
NATO trakk sine kampstyrker ut av Afghanistan i 2014. Selv om USA har trappet kraftig ned sitt nærvær i Afghanistan, har spesialstyrker fortsatt å yte støtte til afghanske troppe både på bakken og i luften.

Les også: USA antyder at Russland gir våpen til Taliban

Artikkelen fortsetter under annonsen

Varsler blodig våroffensiv

Taliban har varslet nye angrep mot utenlandske mål i Afghanistan så snart snøen forsvinner. Eksperter tror det blir et tøft år for regjeringsstyrkene.

– Hovedmål vil være utenlandske styrker, deres militære infrastruktur og etterretning, og å eliminere deres lokale leiesoldater, skriver Taliban i en uttalelse fredag.

Ifølge BBC har tre viktige Taliban-kommandører, inkludert lederen til en ny kommandoenhet, nylig blitt flyttet fra Helmand, hvor Taliban er tungt inne, til Kunduz før den varslede våroffensiven.

Les også: Afghanistans forsvarsminister og hærsjef går av etter Taliban-angrep

NATO vurderer økt innsats

NATO vurderer å øke sin tilstedeværelse i Afghanistan for å styrke innsatsen mot islamistiske opprørere, ifølge generalsekretær Jens Stoltenberg.

Stoltenberg viser i et intervju med tyske Welt am Sonntag til det han kaller en utfordrende sikkerhetssituasjon som bakgrunn for at NATO nå veier for og imot å sende flere soldater til Afghanistan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 28 nasjoner store alliansen er i landet med rundt med 13.000 soldater for å hjelpe det lokale forsvaret med trening, opplæring og rådgivning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beslutningen om å øke, og eventuelt forlenge, tilstedeværelsen i Afghanistan er ventet i løpet av mai.

Les også: Afghanske myndigheter: – Minst 90 ble drept av amerikansk bombe

USA har møtt kraftig motstand i krigen mot Taliban, og har mistet flere soldater. Her blir en såret amerikansk soldat båret inn i et helikopter etter trefninger i Helmand-provinsen i 2011. Foto: Kevin Frayer / AP
USA har møtt kraftig motstand i krigen mot Taliban, og har mistet flere soldater. Her blir en såret amerikansk soldat båret inn i et helikopter etter trefninger i Helmand-provinsen i 2011. Foto: Kevin Frayer / AP

IS-leder drept

For to dager siden ble lederen for IS i Afghanistan, Abdul Hasib, drept av afghanske spesialstyrker i Nangarhar-provinsen, opplyser Afghanistans president Ashraf Ghani.

Amerikanske militærmyndigheter bekrefter at Hasib er drept i angrepet.

Hasib tok over ledelsen av IS i Afghanistan etter Hafiz Said Khan som ble drept i et amerikansk droneangrep i fjor. Ifølge en uttalelse fra den afghanske regjeringen ble Hasib og flere ledere i IS i Afghanistan drept i operasjonen, som skal ha skjedd i april, ifølge nyhetsbyråene AFP og DPA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hasib regnes for å være personlig ansvarlig for å ha beordret angrepet på det militære sykehuset i Kabul i mars, der 49 mennesker ble drept og 76 såret.

Les også: Norge får utsendt afghaner i retur

«Alle bombers mor»

Afghanske og amerikanske spesialstyrker opererer sammen i Nangarhar-provinsen. Så sent som lørdag ble to amerikanske soldater drept i dette området, dagen før operasjonen som førte til at Abdul Hasib ble drept.

Amerikanske styrker har gjennomført luftangrep i flere måneder mot IS-posisjoner i provinsen, inkludert kjempebomben «Alle bombers mor» som ble sluppet 13. april.

Selv om IS har vært aktive i Afghanistan siden 2015, har ekstremistgruppa aldri hatt mer enn 3.000 krigere i landet.

Les også: Redd Barna: 400.000 afghanske barn faller ut av skolen i år