Falsk nyhet om MDG delt av flere tusen

Stortingsrepresentant og talsperson for Miljøpartiet De Grøne, Rasmus Hansson, mener falske nyheter utfordrer demokratiet.
Stortingsrepresentant og talsperson for Miljøpartiet De Grøne, Rasmus Hansson, mener falske nyheter utfordrer demokratiet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Falsk informasjon om Miljøpartiet De Grønne spres på sosiale medier. Nå frykter partiet at falske nyheter vil skade partiets sjanser i valgkampen, og ber Facebook ta grep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag kveld dukket en falsk nyhet om Miljøpartiet De Grønnes (MDG) politikk opp på Facebook.

Mannen som har skrevet innlegget hevder MDG ønsker å forby alle fiskebåter i Norge.

– Det er da mer enn nok fisk i butikkene, siteres talsperson og stortingsrepresentant, Rasmus Hansson, og byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, i innlegget.

– Tenk på alle idiotene

Mandag hadde innlegget 4115 delinger på Facebook. Den falske informasjonen er også brukt i nye innlegg.

I kommentarfeltet går mange god for den falske informasjonen.

– Tenk på alle de idiotene som har stemt på dette idiotpartiet, ikke noe bedre de enn de idiotene du ser på bilde over her, skriver en Facebook-bruker som kommentar på innlegget.

Flere i kommentarfeltet er kritiske til at det spres falsk informasjon.

– Dette er en regn løgn, og det er veldig rart at så mange mennesker helt ukritisk går fem på, kommenterer en bruker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kildekritikk, folkens, skriver en annen.

– Morsomt uansett

ABC Nyheter har ikke lykkes å få fatt i mannen bak innlegget, men mandag ble innlegget redigert.

– Noen få skjønner visst ikke at det handler om humor og satire her. Morsomt uansett, skriver mannen.

Les også: Høyre-topp sprer falske nyheter

Hansson: – Livsfarlig for demokratiet

Søndag kveld jobbet Rasmus Hansson sin rådgiver, Eivind Trædal, iherdig i kommentarfeltet for å informere om at innlegget er falske nyheter, men innlegget fortsetter å deles i sosiale medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Partiets eneste stortingsrepresentant, Rasmus Hansson, mener spredningen av dette konkrete eksempelet og liknende innlegg kan skade partiets muligheter i valgkampen.

Oslo 20160408. Miljøpartiet De Grønne avholder landsmøte. Rasmus Hansson på landsmøtet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Oslo 20160408. Miljøpartiet De Grønne avholder landsmøte. Rasmus Hansson på landsmøtet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det kan være svært skadelig for vår mulighet til å nå flere velgere inn mot et nytt valg, sier Hansson til ABC Nyheter.

Hansson mener spredningen av falske nyheter er «livsfarlig for demokratiet».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Falske nyheter svekker det som er forutsetningen for demokratisk meningsutveklsing om at man er enige om å forholde seg til fakta.

– Skremmende

– Det er skremmende fordi det er en egenskap ved den nye informasjonsteknologien, og særlig Facebook, som er farlig for demokratiet. Det er mange som skjønner at det er tøys å tillegge meg et slikt sitat, men det vil alltid, og særlig for et lite parti, være flere som ikke skjønner det og lagrer en slik opplysning i bakhodet, sier Hansson.

– Er det ubehagelig?

– Man skulle tro at man kunne trekke på skuldrene, men det er ubehagelig å måtte innse at dette faktisk kan ha en effekt som skader MDGs muligheter i valget. Det er rett og slett utrivelig. Det er heldigvis lenge nok til valget for at vi kan rette det opp, og de fleste som er interessert i MDG vil klø seg i hodet når de leser dette. Vi må bare jobbe for at dette ikke skal påvirke valget, men det er en reell fare for at folk som ikke vet mye om MDG eller som er skepsis, og som vi ønsker å fortelle hva vi står for, blir mer skeptiske til MDG ved å få med seg en slik falsk nyhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hansson: Facebook bør ta grep

Hansson mener Facebook bør ta grep for å hindre falske nyheter i å spre seg som sanne.

– Vi er et parti som overhodet ikke ønsker at det skal legges inn sensurfunksjoner på Facebook, men dette er et av mange eksempler på at de store sosiale mediene må ta sin egen makt mye mer alvorlig og ta mer ansvar for å hindre at dette kan skje. For eksempel burde det være enkelt å melde inn at falske nyheter er under spredning, og at Facebook setter inn ordentlige ressurser for å følge det opp.

– Så trenger man en diskusjon for hvordan dette skal gjøres, men det er uholdbart at vår eneste mulighet når noe sånn skjer er å gå ut og ta til motmæle vel vitende om at mulighet for at dette spres like mye som den falske nyheten er liten, fastslår Hansson og mener at MDG er ekstra utsatt som et lite parti.

– For et lite parti med små ressurser er falske nyheter ekstra farlig fordi man er så forsvarsløs mot det enorme spredningsrommet i sosiale medier. Det er fordi det ikke finnes en mulighet til å svare for seg i samme omfang. Teknisk sett så burde Facebook på ett aller annet vis tilby oss å svare alle de som ser den falske nyheten, men det kanskje vel idealistisk å be om.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Facebook må møte i retten etter falsk terror-nyhet

– Vi er maktesløse

Representant for MDG i bystyret i Oslo og rådgiver for Rasmus Hansson , Eivind Trædal, twitret søndag at «denne valgkampen blir slitsom».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Falske nyheter er en av sakene som bekymrer MDG frem mot valget.

Rådgiver for Rasmus Hansson, Eivind Trædal, er bekymret for hvordan falske nyheter påvirker valget. Foto: Privat
Rådgiver for Rasmus Hansson, Eivind Trædal, er bekymret for hvordan falske nyheter påvirker valget. Foto: Privat

– Vi er strengt tatt ganske maktesløse for å håndtere dette. Feilaktige påstander sprer seg omtrent like godt som ekte nyheter fra etablerte medier, uten at det finnes noen direkte måte å holde avsenderen ansvarlig. Vi deltar i kommentarfelter for å oppklare feilinformasjon eller misforståelser, og sprer informasjon i egne kanaler slik at følgere og medlemmer ikke blir skremt av feilaktig informasjon, men sosiale medier-hverdagen gjør at en løgn kan komme seg jorda rundt før sannheten har fått på seg skoa, skriver Trædal i en e-post til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I likhet med Hansson etterlyser han handlekraft fra Facebook.

– Det er problematisk at Facebook ikke har noen funksjon for å melde inn falske nyheter eller blank løgn når man ønsker å rapportere en sak.

Tyskland vil straffe Facebook for falske nyheter

I forrige uke la justisminister i Tyskland, Heiko Mass, frem et lovforslag, om bøter på opp til 50 millioner euro (ca 450 millioner kroner) som eierne bak sosiale nettsteder må betale dersom de ikke rydder opp i falske nyheter som er ærekrenkende.

Tyskland mener at de samme selskapene må offentliggjøre kvartalsvise rapporter som viser hvordan de har håndtert ulovlige innlegg.

Les saken: Tyskland vil straffe sosiale medier som ikke rydder opp

Trædal håper den norske regjeringen tar opp problemstillingen med Facebook.

– Vi håper at regjeringen er i dialog med Facebook om hvordan de kan bidra til å motvirke den farlige trenden med falske nyheter, slik andre land også har. Erna Solberg tok for eksempel affære da Facebook sensurerte hennes deling av det ikoniske bildet av «napalm-jenta» Kim Phuc fra vietnamkrigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Både Frp og Høyre ønsker å drive valgkamp via Facebook, og både befolkningen og partiene har en sterk interesse av at vi ikke har en offentlig debatt preget av falske påstander og virale nyheter uten grunnlag i virkeligheten. Facebook har tidligere signalisert at de ønsker å bekjempe dette problemet. For ytringsfrihetens skyld er det naturligvis mange fallgruver her, og vi ønsker ikke en situasjon der det blir lett å sensurere legitime politiske ytringer i sosiale medier, skriver Trædal.

Facebook: – Tester muligheter for å sikre ekte innhold

Facebook opplyser at de jobber med løsninger for å luke bort falske nyheter. Foto: Justin Tallis / AFP
Facebook opplyser at de jobber med løsninger for å luke bort falske nyheter. Foto: Justin Tallis / AFP

Overfor ABC Nyheter opplyser Facebook sin kommunikasjonsavdeling i Skandinavia at de jobber med å bekjempe falske nyheter.

– Vi tester for øyeblikket ulike muligheter for å sikre at brukerne mottar ekte innhold på Facebook og har annonsert samarbeid med uavhengige faktasjekkere i USA, Tyskland og Frankrike. I øyeblikket har vi ingen planer for Norge, skriver kommunikasjonsavdelingen i en e-post til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig understreker kommunikasjonsavdelingen at det er et vanskelig felt:

– Vi tror på å gi folk en stemme, og at vi ikke kan ta kontroll over sannheten selv, så vi tilnærmer oss problemet med falske nyheter forsiktig. Vi har satt fokus på vår innsats mot de verste av de verste, på svindlere som kun for sin egen vinning, og på å engasjere både samfunnet vårt og tredjeparts organisasjoner.

I desember 2016 tok Facebook grep for å begrense spredningen av falske nyheter i USA. I januar rullet de ut initiativet i Tyskland, ifølge NRK.

Offensiven mot falske nyheter går på at Facebook skal merke nyhet som de mener er falske. Når Facebook skal flagge nyheter blir faktasjekken utført av blant annet Politifact og Snopes.

Les også: Falsk nyhet setter Israel og Pakistan mot hverandre