Kulturlivet i Oslo fortvilet over eiendomsskatt

Kunstnernes Hus er ett av mange kulturtilbud som merker den nye eiendomsskatten. Arkivfoto: Morten Holm / NTB scanpix
Kunstnernes Hus er ett av mange kulturtilbud som merker den nye eiendomsskatten. Arkivfoto: Morten Holm / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere kulturaktører i Oslo sier eiendomsskatten kan gå ut over tilbudet. Kunstnernes Hus må betale mer i eiendomsskatt enn de får i driftsstøtte fra kommunen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens kommunale og statlige bygg er fritatt for eiendomsskatt, er det ingen automatikk i dette for stiftelser og institusjoner, selv om de driver ikke-kommersielt, skriver Aftenposten.

– Det er en utgift vi ikke har budsjettert med, og ikke visste hvor stor ville bli før kravet dukket opp, sier administrativ leder Erling B. Hjort i Kunstnernes Hus. Han driver et bygg som ikke kan selges, omdisponeres, ombygges eller brukes til kommersielle formål.

Hjort sier han vil søke om fritak, men erfaringene fra Kunstnerforbundet er ikke oppløftende.

– Vi søkte allerede i november, men fikk avslag med henvisning til forskriftene som ikke omfatter kultur, sier forbundets daglige leder, Kjersti Solbakken.

Finansbyråd Robert Steen oppfordrer dem som mener de er berettiget til å slippe skatten, til å søke om fritak. Han understreker at det er eierformen, ikke virksomheten i huset som er avgjørende, men vil ikke forskuttere utfallet av slike søknader.

– Nei, de skal først saksbehandles i administrasjonen før et fritak eventuelt blir vedtatt av bystyret.

Flere museer sier de må sette opp prisene eller redusere tilbudet dersom de må betale skatten.