Antall meslingutbrudd tredoblet i Italia som følge av manglende vaksinering

Det italienske helsedepartementet viser til en urovekkende tendens hvor unge italienere ikke er fullt ut vaksinert mot sykdommen.
Det italienske helsedepartementet viser til en urovekkende tendens hvor unge italienere ikke er fullt ut vaksinert mot sykdommen. Foto: Colorbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre ganger så mange personer er smittet av meslinger i Italia i år sammenlignet med den samme perioden i fjor. Årsaken er vaksinefrykt, mener myndighetene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden begynnelsen av 2017 er det registrert 700 tilfeller av meslinger, mot 220 i samme periode i fjor og 844 i løpet av hele fjoråret, opplyser det italienske helsedepartementet.

Over halvparten av tilfellene har vært blant personer i alderen 15–39 år, og utbruddet har særlig rammet velstående, urbane områder som Roma, Torino, Milano og Firenze.

Les også: Ny vaksinesatsing får hovedsete i Norge

Departementet mener at utviklingen viser en urovekkende tendens til at unge italienere ikke er fullt ut vaksinert mot sykdommen.

– Dette skyldes i stor grad det økende antallet foreldre som nekter å vaksinere barna sine til tross for vitenskapelige bevis for at det er effektivt, skrev departementet i en uttalelse fredag.

Ifølge offentlig statistikk var kun 85,3 prosent av italienske toåringer vaksinert i 2014, langt færre enn de 95 prosentene som ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er nødvendig for å holde sykdommen i sjakk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Reisevaksiner - vaksiner deg før du reiser hit

Vanligvis fører meslingsmitte kun til milde symptomer, men sykdommen kan også utløse livstruende komplikasjoner.

Italia er ett av flere land der mange føler seg utrygge på trippelvaksinen mot meslinger, røde hunder og kusma. Årsaken er en påstått sammenheng mellom vaksinen og autisme – en påstand det ifølge eksperter ikke er vitenskapelig belegg for.

Les også: I fremtiden kan vi få nye vaksiner i løpet av syv dager