Færre blir døpt og konfirmert

Færre valgte dåp og konfirmasjon i fjor. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Færre valgte dåp og konfirmasjon i fjor. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Andelen av norske barn og ungdommer som blir døpt og konfirmert i Den norske kirke, falt i fjor. I tillegg meldte drøyt 41.000 seg ut av kirken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både andelen og antall fødte som blir døpt, gikk ned, melder Vårt Land. I fjor ble 32.542 personer døpt, noe som tilsvarer 55,3 prosent av de alle fødte. Året før var andelen 2,5 prosentpoeng høyere, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

– Mye av fallet i dåpsraten skyldes at vi har fått et mer mangfoldig samfunn med mange tilflyttere med en annen kulturell bakgrunn, sier stiftsdirektør Freddy Knutsen i Hamar ­bispedømme.

Der var andelen døpte høyere enn gjennomsnittet – 73 prosent – men også nedgangen var større: 4 prosentpoeng. Også for det neste store overgangsritet var det en nedgang. 60 prosent av landets 15-åringen gikk til konfirmasjon i Den norske kirke i fjor. Året før var andelen 61,5 prosent.

Litt over 552.000 skoleelever deltok ved 2.849 skolegudstjenester i fjor, noe som er en liten økning. Også det totale antallet gudstjenester økte noe, mens den samlede deltakelsen falt 1,8 prosent til 5,67 millioner deltakere.

Åpningen for inn- og utmelding på nett bidro til at 41.024 forlot kirken i fjor, mens 3.147 meldte seg inn.