Stoltenberg ber Erdogan og Rutte om å roe seg

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg ber alle parter om å gjøre sitt for å roe situasjonen etter de kraftige konfrontasjonene mellom Tyrkia og flere europeiske allierte. Foto: Martial Trezzini / Keystone / AP / NTB scanpix
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg ber alle parter om å gjøre sitt for å roe situasjonen etter de kraftige konfrontasjonene mellom Tyrkia og flere europeiske allierte. Foto: Martial Trezzini / Keystone / AP / NTB scanpix Foto: Martial Trezzini / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vis respekt, formaner NATO-sjefen. Han ber alle om å gjøre sitt for å få ned spenningen mellom Tyrkia og europeiske allierte. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Bilder av Erdogan og tyrkiske flagg er hengt opp under utenriksminister Mevlut Cavusoglus tale øst i Frankrike søndag. Foto: Elyxandro Cegarra / AP / NTB scanpix Foto: Elyxandro Cegarra / AP
Bilder av Erdogan og tyrkiske flagg er hengt opp under utenriksminister Mevlut Cavusoglus tale øst i Frankrike søndag. Foto: Elyxandro Cegarra / AP / NTB scanpix Foto: Elyxandro Cegarra / AP

I helgen snakket NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg med regjeringene i både Nederland og Tyrkia. Budskapet var det samme til begge to, forteller han.

– Solid debatt er en kjerne i vårt demokrati. Men det er også gjensidig respekt. Derfor oppfordrer jeg alle allierte til å vise gjensidig respekt, til å forholde seg rolige og tilnærme seg dette på en avmålt måte for å bidra til å redusere spenningen, sier Stoltenberg.

Han forsøker å tone ned bekymringen situasjonen har skapt.

– Vi bør fokusere på ytre trusler og utfordringer og på alt som forener oss, ikke det som splitter oss, sier Stoltenberg.

Les også: Tyrkisk «ikke-valgkamp» i Drammen

Krever slutt på naziutspill

EUs utenrikssjef Federica Mogherini og utvidelseskommissær Johannes Hahn gjør det klart at de har fått nok av "nazi"-anklagene fra Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

"EU ber Tyrkia om å avstå fra overdrevne uttalelser og handlinger som kan forverre situasjonen ytterligere. Konflikter bør løses gjennom åpen og direkte kommunikasjon", skriver de i en felles uttalelse.

EU-kommisjonens pressetalsmann Margaritis Schinas sier det er avgjørende å finne måter å roe situasjonen på.

Han understreker at medlemslandene selv bestemmer om de vil åpne for tyrkiske valgkamparrangementer.

– Ulike medlemsland har valgt å håndtere dette forskjellig. Det er ikke tegn på mangelfull koordinering, men skyldes at dette er et nasjonalt anliggende, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tyrkisk valgkamp skaper uro i europeiske land

Truer med å eskalere

Erdogan antyder på sin side at han personlig kan komme til å møte opp i EU-land for å delta på valgmøter.

– Vesten har vist sitt sanne ansikt de siste par dagene. Det vi nå har sett, er et klart utbrudd av islamofobi, sier Erdogan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan i så fall bidra til enda høyere konfliktnivå mellom Tyrkia og flere EU-land. Søndag kalte Erdogan Nederland for en "bananrepublikk" fordi to tyrkiske statsråder ble nektet å avholde valgmøter der. Dagen i forveien stemplet han Nederland som en fascistisk stat og en etterlevning av nazismen.

– Jeg ber internasjonale organisasjoner i Europa og andre steder om å innføre sanksjoner mot Nederland, sa Erdogan.

Les også: Ordkrig mellom statsministrene i Tyrkia og Nederland

Skeptisk Europa

Det er en kommende folkeavstemning om grunnlovsendringer i Tyrkia som er bakteppet for den diplomatiske feiden. Grunnlovsendringene vil styrke presidentens makt.

En rekke europeiske land har kritisert forslaget og mener at Erdogan er på vei mot å ødelegge demokratiet i Tyrkia.

Som en del av valgkampen har Erdogan sendt flere statsråder til valgmøter i Europa, i håp om å få støtte fra tyrkiske EU-borgere som har stemmerett i Tyrkia. To statsråder ble i forrige uke forhindret fra å gjennomføre valgarrangementer i Nederland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nederlands statsminister Mark Rutte har vært krystallklar på at han ikke kommer til å be om unnskyldning for dette.

Erdogans regjering har forsvart ønsket om å endre grunnloven og sier den vil bli mer som i Frankrike og USA.

Les også:

Tyrkia kaller nederlandsk diplomat inn på teppet

Frankrike ber tyrkere og europeere om å roe seg

Nederland advarer sine borgere i Tyrkia