Svenskene vil ikke lenger jobbe i Norge

Uterestaurantene på Aker Brygge har i flere år vært et populært sted å jobbe for svensker.
Uterestaurantene på Aker Brygge har i flere år vært et populært sted å jobbe for svensker. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bemanningsbyråene merker nå konsekvensene av lavere arbeidsledighet i Sverige, valutaendringer i Norges disfavør og mindre lønnsforskjeller enn tidligere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere kunne man høre svensk overalt når du gikk ut i Oslo, men slik er det ikke lenger.

– Det er en kraftig nedgang innen alle bransjer. Tidligere kom det busslaster med svenske ungdommer som søkte jobb. Nå sliter vi med å rekruttere personell, sier rekrutteringssjefen i Manpower, Jon Paulsen, til SVT.

Forandringene merkes nå i flere bransjer som tradisjonelt har hatt stort innslag av unge arbeidere fra Sverige. Spesielt innen serviceyrker som café, restaurant og butikker er antall svenske arbeidstagere på retur.

– Det er lettere å få jobb i Sverige nå, sier Esmeralda Kramenius fra Karlstad.

Les også: Økonomer spår utfordrende 2017

– Nedgang på 60 prosent

Bemanningsbyrået Kelly Services rekrutterer personell innen industri, lager, kundeservice og salg.

– Det var en gang i 2014-2015 vi virkelig begynte å merke det. Vi har hatt en nedgang på rundt 55-60 prosent når det gjelder svensk arbeidskraft sammenlignet med glansdagene, sier operativ leder for Oslokontoret, Angelika Wichmann.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

SVT har også snakket med flere aktører innen restaurantbransjen i Oslo sentrum. De savner innslaget av svenske arbeidstagere som er kjent for sin høye arbeidsmoral og stå på-vilje.

Les også: Høy ledighet koster Norge milliarder

– Færre svensker søker jobb

– Det er færre svensker som søker jobb, og færre svensker i byen. Da jeg startet her for tre år siden var det ti svensker. Nå er det to, forteller med Sebastian Voith som er sjef på Egon i Karl Johan.

Årsaken til svenskeflukten fra Norge er trolig sammensatt.

– Jeg tror at årsaken er at det er blitt lettere å finne jobb i Sverige. Lønnsforskjellene er ikke lenger like store og valutakursen er endret i Norges disfavør, påpeker sier Manpowers rekrutteringssjef Jon Paulsen til SVT.

Les også: Redusert ledighet kan gi milliardeffekt