Frankrike advarer Russland mot valginnblanding

Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault har ikke sansen for at utlendinger prøver å påvirke det franske valget. Foto: Vahid Salemi / AP / NTB scanpix
Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault har ikke sansen for at utlendinger prøver å påvirke det franske valget. Foto: Vahid Salemi / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrikes utenriksminister advarer Russland mot å prøve å påvirke utfallet av landets forestående presidentvalg med ulovlige midler. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Advarselen henviser til opplysningene fra amerikansk etterretning om at Russland hacket presidentvalget i USA.

– Vi vil ikke akseptere noen form for innblanding i valgprosessen vår, verken fra Russland eller noe annet land, sa utenriksminister Jean-Marc Ayrault onsdag.

– Etter det som skjedde i USA er det vårt ansvar å ta alle nødvendige skritt for å sikre at integriteten til vår demokratiske prosess er respektert til det fulle, sa ministeren.

Les også: Manuell stemmetelling skal beskytte mot hacking

Kampanje

Advarselen kommer etter meldinger om at den franske presidentkandidaten Emmanuel Macron blir utsatt for falske nyheter i russiske medier, som ønsker en mer prorussisk kandidat som president. En talsmann for Macron sa tirsdag at russere står bak flere cyberangrep mot Macrons valgkampnettside og epostservere den siste måneden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs tidligere visejustisminister John Carlin råder alle europeiske land med nært forestående valg til å gjøre det Frankrike nå har gjort: Gjør det klart hvor grensen går, sørg for å avskrekke og gjør det klart hva konsekvensene er om grensen for innblanding overskrides.

Carlin hadde ansvar for det amerikanske justisdepartementets avdeling for nasjonal sikkerhet under presidentvalget i fjor. Han innrømmer at USA ikke gjorde nok for å avskrekke hackere og andre som gikk inn for å ulovlig påvirke valgutfallet.

Les også: Norske politikere advares mot utenlandsk hacking

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske tiltak

Carlin lister opp flere europeiske land med valg i år som bør være aktivt på vakt, som Tyskland, Frankrike og Nederland.

I forkant av stortingsvalget i Norge er det allerede besluttet at Valgdirektoratet skal skjerpe IT-sikkerheten og gjennomteste sine systemer. Dette er basert på rapportene om russiske forsøk på å påvirke valget i USA. Valgdirektoratet opplyste til VG sist helg at det ikke er avdekket konkrete trusler mot deres arbeidsfelt, men at de har høynet sikkerheten "på grunn av trusselbildet".

Artikkelen fortsetter under annonsen

PST-sjef Benedicte Bjørnland har tidligere sagt at hun ikke tror Russland vil forsøke å påvirke utfallet av det norske stortingsvalget.

–Vi kan selvfølgelig ikke utelukke det, men i motsetning til en rekke andre land så er det konsensus i Norge om norsk utenrikspolitikk. Det betyr at det ikke er så mye å hente for Russland ved å påvirke valget, ifølge Bjørnland.

Les også: FBI-sjef vil ikke kommentere russisk hacking av Trump-kampanjen