Ap vil verne deler av Lofoten

Ap-leder Jonas Gahr Støre
Ap-leder Jonas Gahr Støre Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiets programkomité åpner for konsekvensutredning av et lite havområde sør for Lofoten, men vil verne det meste av Lofoten, Vesterålen og Senja.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Partiets programkomité la mandag fram det de kaller en tredelt løsning i spørsmålet om olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Dette er et særlig sårbart område der det er behov for å vise stor varsomhet, særlig hva gjelder de viktige fiskeriinteressene, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Den tredelte løsningen er en del av forslaget til partiprogram for perioden 2017-2021. En samlet programkomité, med unntak av AUFs representant, stiller seg bak løsningen.

Strenge krav

– Arbeiderpartiet er spesielt opptatt av at aktivitet skal gi sterkere ringvirkninger lokalt i Nord-Norge og vil stille strengere krav til oljeselskapene om dette, understreker Støre.

Forslaget innebærer at havområdet utenfor Lofoten i et belte på 50 kilometer fra land, gjøres til petroleumsfri sone. Hele Vestfjorden defineres også som petroleumsfritt område. I tillegg skal det gis støtte til å etablere Lofotodden nasjonalpark.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Slik ønsker vi å sørge for at selve Lofoten blir oljefritt. Her legger vi stor vekt på hensynet til fiskenæringen, reiselivet og vernet av de unike naturområdene på og rundt Moskeneshalvøya, sier Støre.

Nordland 6

I området lengst unna Lofoten, kalt Nordland 6, åpner Arbeiderpartiet for konsekvensutredning.

– Det ligger nærmest områder hvor det allerede utvinnes olje og gass i dag og hvor vi har infrastruktur på plass for petroleumsvirksomhet, sier Ap-lederen.

For områdene Nordland 7 og Troms 2 vil Ap vente på oppdatert kunnskap.

Denne kunnskapen skal komme i den helhetlige forvaltningsplanen for Lofoten og Barentshavet, som skal revideres i kommende stortingsperiode.

– Først etter at denne kunnskapen er oppdatert, vil vi vurdere om det er forsvarlig å åpne for konsekvensutredning av petroleumsvirksomhet i disse områdene.

Saken skal behandles på Arbeiderpartiets landsmøte som starter i Oslo 20. april.