Nordea: Norsk økonomi på bedringens vei

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea mener bunnen er nådd og at norsk økonomi er på bedringens vei. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea mener bunnen er nådd og at norsk økonomi er på bedringens vei. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lav kronekurs, lav rente og kraftig økt boligbygging styrker Nordea Markets i troen på et oppsving i norsk økonomi fremover.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordeas økonomiske prognoser for 2017:

* Vekst i brutto nasjonalprodukt (BNP), Fastlands-Norge: 1,7 prosent.

* Underliggende inflasjon: 2,1 prosent.

* Arbeidsledighet: 4,8 prosent (AKU-ledighet)

* Styringsrente (slutten av året): 0,5 prosent.

* Euro mot kroner (slutten av året): 8,50

– Vi har ennå ikke sett full effekt av lavere rente og svakere krone, konstaterer sjefanalytiker Erik Bruce.

Den svake kronen gir økt konkurransekraft for norsk industri og dermed økte eksportinntekter. Lav rente hjelper på investeringer og forbruk, ikke minst når reallønningene normaliserer seg igjen neste år, anslår Nordea Markets.

Storbanken presenterte torsdag sine siste økonomiske utsikter for året og tegner er lyst bilde: Norsk økonomi er på vei mot full friskmelding.

Les også: Kronen styrker seg: Én euro koster under ni kroner

Oljepris opp igjen

Virkningen av oljebremsen avtar, renteeffekten holder stand, den negative valutaeffekten på forbruket avtar, eksportsektoren kommer tilbake i pluss og finanspolitikken bidrar fortsatt positivt.

– Oljetunge næringer vil slite også neste år, men effektene av rentekuttene, den svake kronen og den offentlige pengebruken er langt fra uttømt. Vi regner med en viss kronestyrking framover, men ikke nok til å true oppgangen, sier sjeføkonom Kjetil Olsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kraftige oljeprisfallet siden sommeren 2014 har sørget for at oljeinvesteringene har stupt både i Norge og utlandet. Men den siste tiden har oljeprisen krøpet godt over 50 dollar fatet igjen.

Nordea Markets tror den verste nedgangen i oljeinvesteringene ligger bak oss, og at oljeprisen skal videre oppover.

Bolig overtar for olje

Samtidig gjør en annen sektor seg for alvor gjeldende i 2017, ifølge prognosene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Boligbyggingene kommer til å gi kraftig bidrag og faktisk bidra like mye opp som nedgangen i oljeinvesteringene trekker ned, sier Bruce.

Han ser for seg et 10 prosents fall i oljeinvesteringene, men 12 prosents oppgang i boliginvesteringene.

– Litt banalt kan man si at det nå skal ansettes like mange folk i bolignæringen som det sies opp i oljenæringen, konstaterer han.

Samtidig legger Bruce til at det er skummelt å basere en økonomisk oppgang utelukkende på økte investeringer, siden en slik oppgang før eller siden vil flate ut eller falle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– På et tidspunkt bygger vi nok boliger.

Rentebunnen nådd

Nordea-analytikerne tror ikke Norges Bank kommer til å sende renten videre nedover fra rekordlave 0,5 prosent på sitt møte i neste uke.

– Så lenge økonomien er i bedring, vil Norges Bank neppe fyre opp under et brennhett boligmarked med ytterligere rentekutt, sier Olsen.

Banken anslår at styringsrenten vil bli liggende uendret ut 2018, og at reallønnsveksten vil ta seg opp neste år som følge av bedre lønnsoppgjør og lavere prisvekst.

Nordea ser også for seg at arbeidsledigheten når en topp i år og neste år på 4,8 prosent, før den synker til 4,6 prosent i 2018, målt ved Statistisk sentralbyrås (SSB) arbeidskraftundersøkelse (AKU).

Todelingen i norsk økonomi vil imidlertid fortsette, med problemer på Sør- og Vestlandet som følge av oljebremsen.

Les også:

Kronekurs, oljepris og renteutvikling - hvordan henger dette egentlig sammen?

– Derfor svinger kronen mer

Oljeprisen holder nivået