Flere bruker kredittkort til hverdagshandling

Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste årene har stadig flere nordmenn begynt å bruke kredittkort til småkjøp, viser en ny analyse. Forbrukerrådet advarer mot at det kan føre til av varene blir dyrere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I løpet av to år har bruken av kredittkort til daglige småkjøp økt med 25-30 prosent, riktignok fra et relativt lavt nivå, sier sjefanalytiker Johan Morling hos Eurocard til Aftenposten.

Det er kredittkortselskapet som har gjort undersøkelsen blant 100.000 nordiske brukere for årene 2014-2016. Han mener grunnen er at mange matkjeder har åpnet for at kundene kan betale med kredittkort, noe som bekreftes av Norgesgruppen der bruken av kredittkort har økt med 7 prosent det siste året.

Fagdirektør for finans i Forbrukerrådet Jorge B. Jensen advarer mot den økte kredittkortbruken til hverdagshandel.

Kommentar: Det har gått så langt at storebror må få kikke oss i kortene

– For det første innebærer det en risiko for uønsket og unødvendig gjeldsoppbygging i husholdningene. For det andre betaler butikkene atskillig mer for å få bruke systemet til de internasjonale kredittkortene enn andre systemer, som for eksempel BankAxept som gir konto-til-kontobetaling. Kredittkortsystemet er opptil ti ganger så dyrt som BankAxept for butikkene, og det er en kostnad kundene til syvende og sist betaler i form av dyrere varer. Kredittkortselskapene fungerer som et fordyrende mellomledd mellom butikk og kunde, mener han.

Innlegg: Raske penger og enkle løsninger

Bank-topp ber om innstramming av forbrukslån