Russland forundret over planer om US Marines på Værnes

US Marines under en flaggseremoni på Filippinene. Snart kan soldater fra styrken, som har hele verden som sitt operasjonsområde, være på plass på Værnes. Foto: Romeo Ranoco / Reuters / NTB scanpix
US Marines under en flaggseremoni på Filippinene. Snart kan soldater fra styrken, som har hele verden som sitt operasjonsområde, være på plass på Værnes. Foto: Romeo Ranoco / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland undrer seg over planene om at 300 amerikanske soldater skal stasjoneres på Værnes i Trøndelag og mener det bryter med en linje som til og med sto seg gjennom den kalde krigen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en epost til Adresseavisen hevder den russiske ambassaden i Oslo at det alltid har vært en fordel for Norge at landet ikke har tillatt fremmede styrker stasjonert på norsk jord.

– Basepolitikken sto seg til og med gjennom den kalde krigen og har vært en fordel for Norge som partner fremfor andre Nato-land, heter det i eposten, som er ført i pennen av presseattaché Maxim Gurov.

Russland: – Forholdet til USA er det dårligste på flere tiår

Han viser også til mange uttalelser fra norske myndigheter om at det ikke er noen trussel fra Russland mot Norge.

– Vi undrer oss over hvorfor Norge er så villig til å øke den militære kapasiteten gjennom å tillate stasjonering av amerikanske styrker på Værnes.

Planene om å innlosjere 300 soldater fra US Marines på Værnes ble gjort kjent tidligere i måneden. Adresseavisen har skrevet at den amerikanske styrken kan være på plass allerede i januar.

Les mer:

Grande vil ikke ha US marines på Værnes

Ap-støtte til stasjonering av amerikanske soldater i Norge

Amerikanske soldater kan være på Værnes i januar

Avis: Amerikanske soldater stasjoneres på Værnes