Landsmøte i Handel og Kontor:Nå raser EØS-striden blant handel- og kontoransatte

HOLDER PÅ EØS: Handel og Kontors 2. nestleder Christopher Beckham og resten av ledelsen.
HOLDER PÅ EØS: Handel og Kontors 2. nestleder Christopher Beckham og resten av ledelsen. Foto: Handel og Kontor
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre av regionene i Handel og Kontor, et LO-forbund med over 70.000 medlemmer, vil ha landsmøtet til å vedta et ønske om å melde Norge ut av EØS-avtalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

EØS-avtalens press for sosial dumping splitter fagbevegelsen, og nå debatteres Norges deltakelse også på landsmøtet i Handel og Kontor, som pågår fram til onsdag i Oslo.

Forbundsledelsen med leder Trine Lise Sundnes i spissen, vil i likhet med Arbeiderpartiet holde fast på EØS, men blir utfordret av flere forslagsstillere på landsmøtet.

Spenningen er dermed stor. På Handel og Kontors landsmøte i 2012 var det bare seks stemmers overvekt mot å avvise EØS.

Les også: EU-parlamentariker: – EU-lov gir sosial dumping

– Avgjøres utenfor Norge

– Forbundsstyret er enig i mye av kritikken mot EØS i forslaget fra Region Øst, men har valgt å avvise setningen om å si opp EØS-avtalen, sa 2. nestleder Christopher Beckham, som innledet til debatt om prinsipp- og handlingsprogram for perioden 2016-2020.

«Sentrale elementer innen norsk distrikspolitikk, petroleumspolitikk, forvaltning av naturressurser, alkoholpolitikk og i de senere år faglige rettigheter og tiltak for å hindre sosial dumping, har i tur og orden blitt utfordret av ESA og EFTA-domstolen.», heter det i Region Østs forslag 131.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Det er uakseptabelt at arbeidslivspolitikken i stadig økende grad overføres til besluttende organer utenfor Norge.», lyder forslaget som går inn for å si opp EØS.

Les også: – LO-kongressen med viktigste vedtak i norsk politikk om EØS

Også LO ser EØS-problemer

– Norske politikere må utnytte det handlingsrommet EØS-avtalen faktisk gir, og om nødvendig benytte vetoretten. Vi mener at utmelding i kommende fire år, er en avsporing av debatten, sier derimot nestleder Beckham.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Handel og Kontors regioner Midt-Norge og Nord-Norge vil si opp EØS.

– Jeg liker dårlig å bli slått i hardtkorn med brune elementer som britiske UKIP, som jeg har hørt her, sa Pål Julius Skogholt fra Nord-Norge i debatten mandag ettermiddag.

– Når jeg er mot EØS-avtalen, så er det fordi jeg mener den undergraver et samfunn med små forskjeller og som er i stand til å ta imot flyktninger. EU og EØS fører til lønnskonkurranse, sosial dumping og kriminalitet. Og vi ser stadig mer bemanningsforetak, fortsatte han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra før har LO-kongressen krevd at norske myndigheter må gå mot begrensninger i retten til kollektive kampmidler, det kollektive forhandlingssystemet og retten til nasjonal lønnsdannelse, og at ILO-konvensjoner, norske tariffavtaler og norsk arbeidslivslovgivning må gis forrang foran EU-regler.

Les også: Dette satte LO som betingelser i 1992 for å si ja til EØS-avtalen

Ja og nei til EØS i arbeidslivet

I løpet av 2014 og 2015 vedtok tre fagforbund «ut av EØS» på sine landsmøter, Norsk Transportarbeiderforbund, EL & IT og Fellesorganisasjonen (FO).

LOs største medlemsorganisasjon, Fagforbundet, insisterer på å få EØS ut av norsk arbeidsliv.

Arbeiderpartiets Jonas Bals mener derimot at EØS-avtalen ikke er til hindre for fagbevegelsens kamp mot sosial dumping.

Les også: EU har allerede sagt nei til LO-kompromiss om EØS

Støre advarer LO-forbund mot EØS-nei

Ap-leder Jonas Gahr Støre advarte medlemmene mot å stemme for å bryte med EØS-avtalen da han talte til Handel og Kontors landsmøte mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere LO-forbund har allerede vedtatt at de er mot det eksisterende EØS-regelverket. Onsdag skal Handel og Kontor avgjøre sitt standpunkt.

– Å melde oss ut av EØS-avtalen vil være et feilgrep. Det vil jeg advare mot. Vi må ha felles regler med de landene vi handler med rundt oss. Vår økonomi er liten i forhold til et sterkt Europa. EØS er i første rekke en beskyttelse for de svake, sa Støre ifølge nyhetsbyrået ANB.

Ap-lederen henviste blant annet til Storbritannias EU-utmelding og hevdet at en liberalistisk landbrukspolitikk blir det britiske alternativet til unionen.

Også LO-leder Gerd Kristiansen uttrykte støtte til fortsatt norsk EØS-medlemskap i sin tale til landsmøtet.

I den foreslåtte uttalelsen fra Handel og Kontors forbundsstyre heter det at de ønsker «å jobbe for en mer sosial rettferdighet og et demokratisk Europa sammen med faglige og sosiale bevegelser».

Forbundsstyret ønsker videre at regjeringen skal utnevne et utvalg som skal følge forhandlingene med Storbritannia om brexit.