EU-topp: Ungarn driver «et farlig spill»

REFS: EU-parlamentets president, den tyske sosialdemokraten Martin Schulz (til venstre) refser folkeavstemningen Ungarns statsminister Viktor Orbán gjennomfører i dag om EUs flyktningekvoter. Her fra et møte i Brussel 19. mai 2015.
REFS: EU-parlamentets president, den tyske sosialdemokraten Martin Schulz (til venstre) refser folkeavstemningen Ungarns statsminister Viktor Orbán gjennomfører i dag om EUs flyktningekvoter. Her fra et møte i Brussel 19. mai 2015. Foto: Den europeiske union
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ungarn driver et farlig spill i søndagens folkeavstemning om EUs kvotesystem for flyktninger, advarer EU-parlamentets president Martin Schulz.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Ungarn:

* Grenser til Østerrike og Slovenia i vest, til Slovakia i nord, til Ukraina og Romania i øst og Kroatia og Serbia i sør.

* Er i areal så vidt større enn Portugal og dobbelt så stort som Danmark.

* Har 9,8 millioner innbyggere

* President Janos Adler

* Statsminister: Viktor Orbán

* 2010 vant høyrepartiet Fidesz valget og de hadde fram til 2015 to tredels flertall i nasjonalforsamlingen, noe som ga dem makt til å få gjennom en ny omstridt ny grunnlov i 2012.

* Orbáns regjering har ofte vært i konflikt med EU, som Ungarn har vært del av siden 2004. Søndag holder landet folkeavstemning om unionens flyktningkvoter. (©NTB)

Schulz anklager statsminister Viktor Orbán for å utfordre EUs grunnleggende prinsipp, ene og alene for å styrke sin egen stilling på hjemmebane.

– Han stiller spørsmål ved Europas juridiske grunnlag, som Ungarn selv var med på å skape, sier Schulz i en kommentar til søndagens folkeavstemning.

– Reell trussel

EU har pålagt Ungarn å ta imot 1.294 av de 160.000 asylsøkerne i unionens kvotesystem i år, men selv det sier statsminister Viktor Orbán og hans høyreregjering tvert nei til.

– Massemigrasjon uten kontroll innebærer en reell trussel. Den truer den fredelige og trygge europeiske livsførselen, skrev Orbán i en kronikk i avisa Magyar Idök lørdag.

Det er liten tvil om at et flertall av velgerne kommer til å innfri Orbáns bønn om å stemme nei i dagens folkeavstemningen.

Men valgoppslutningen ser ikke ut til å bli all verden. Fra åpningen av valglokalene til klokka 15, hadde bare 30,66 prosent av de stemmeberettigede avgitt stemme, ifølge Den nasjonale valgmyndigheten. Lokalene stenger klokka 19. Det kreves 50 prosent oppslutning for at folkeavstemningen skal gjelde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les kommentar: Ungarsk folkeavstemning utfordrer vårt demokratisyn

Flere land

Orbán har fra første stund markert motstand mot EUs kvotesystem og håper et ungarsk nei også vil få andre land til å følge etter.

Også i Polen, Slovakia og Tsjekkia raser flyktningdebatten. I Polen har den nye konservative regjeringen gått tilbake på den tidligere regjeringens løfter om å ta imot om lag 10.000 flyktninger fra Syria og Eritrea.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Polske myndigheter har brukt terrorangrepene i Frankrike og Belgia som argumentasjon for å kunne avvise ordningen, og understreker at det polske folkets sikkerhet kommer først.

Før valget i Tsjekkia 7. og 8. oktober har flere nye partier utmerket seg med navn som blant annet «Nei til illegal innvandring – penger til vårt eget folk i stedet».

Les også: – Ungarn bør kastes ut av EU

Vanskeligere å hate

Over én million asylsøkere kom til Europa i fjor, noe som har skapt heftige politiske debatter, likevel viser undersøkelser at motstanden mot asylsøkere og migrasjon er størst i de mest homogene samfunnene i Sentral- og Øst-Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Csaba Toth, ved tankesmia Republikon Institute, mener det muligens er lettere å skape debatt rundt migrasjon de stedene det ikke finnes noen migranter.

– Hvis folk hadde møtt migranter ofte nok, er det ikke sikkert de hadde klart å hate dem på samme måte, sier Toth.

Les også: Viktor Orbán: – Ingen kristne kan ha anti-muslimske holdninger