Flere frykter å bli arbeidsledige

Flere er bekymret for å bli arbeidsledige.
Flere er bekymret for å bli arbeidsledige. Foto: COLOURBOX
Artikkelen fortsetter under annonsen

En analyse som YS-forbundet Negotia har foretatt, viser at frykten for å bli arbeidsledig aldri har vært så stor som den er nå. Frykten er høyere i Norge enn ellers i Europa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

YS' Arbeidslivsbarometer har de siste seks årene rapportert om tilstanden i norsk arbeidsliv, og arbeidstakerorganisasjonen Negotia har foretatt en dybdeanalyse av tallene fra arbeidslivsbarometeret i 2015 der de avdekket en rekordhøy frykt for å miste jobben blant norske arbeidstakere.

Resultatene fra denne analysen er deretter sammenlignet med tilsvarende analyser utført av Det europeiske kontoret for bedring av arbeids- og levevilkår (Eurofond) i Dublin.

Les også: SV foreslår stopp i arbeidsinnvandringen

Hele 41,9 prosent av mannlige arbeidstakere og 34,3 prosent av kvinnelige opplyser at de er bekymret for å bli arbeidsledig. Det er en økning på henholdsvis 5,5 og 4,0 prosentpoeng fra 2014.

Tilsvarende blant menn og kvinner i EU-landene er 16 prosent.

– Noe av det som nå er interessant når vi bruker Arbeidslivsbarometeret, er at vi kan måle endringer over tid når vi ser på tilstanden i norsk arbeidsliv. Normalt er det små utslag fra år til annet. Utviklingen vi ser når det gjelder frykten for å miste jobben sin, er derfor spesiell, sier Arnfinn Korsmo, leder i Negotia.

Les også: Regjeringen setter av 2,5 milliarder til arbeidsledige

– I den tiden disse målingene har vært utført, har vi aldri sett så stor uro i arbeidslivet, fortsetter han.

Negotia frykter også at det er store mørketall på den faktiske arbeidsledigheten, og at tallene egentlig burde være høyere.