Mycoplasma symptomer:Kjønnssykdommen du ikke har hørt om

KJØNNSSYKDOM: Bruker du ikke kondom, kan du risikere å bli smittet av klamydias lillebror; mycoplasma genitalium. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
KJØNNSSYKDOM: Bruker du ikke kondom, kan du risikere å bli smittet av klamydias lillebror; mycoplasma genitalium. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hils på lillebroren til klamydia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mycoplasma genitalium er en kjønnssykdom mange ikke engang har hørt om, og forskere er usikre på om det kan gi komplikasjoner eller ikke.

Ukjent kjønnssykdom

Sykdommen er en seksuelt overførbar infeksjon, på samme måte som klamydia. Har du samleie uten kondom, kan du altså bli smittet med denne relativt ukjente kjønnssykdommen.

– Mycoplasma kan gi samme symptomer som klamydia, men du kan også ha det uten å få noen symptomer, sier Tore Holte Follestad, spesialist i sexologisk rådgivning og assisterende daglig leder ved Sex og Samfunn i Oslo.

Mycoplasma ble for første gang påvist i 1980. Ifølge Helsedirektoratet blir nesten 25.000 nordmenn smittet av klamydia årlig, mens «lillebroren» Mycoplasma genitalium smitter omkring 10.000 i året.

– De som får påvist klamydia får gratis behandling, men mycoplasma er ikke omfattet av smittevernloven, som gir gratis testing og behandling. De som tester seg for mycoplasma må derfor selv betale for testing og eventuell behandling, forteller Follestad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: De tre mest vanlige kjønnssykdommene i Norge

Symptomene på mycoplasma

Har du noen av disse symptomene skal du teste deg for mycoplasma: Endret utflod, svie ved vannlating, stikking eller kløing. Det kan komme av urinrørskatarr. Farget utflod fra skjeden, mellomblødninger og bekkensmerter kan være tegn på betennelse i livmorhalsen, som kan komme av en mycoplasmainfeksjon.

Sex og Samfunn er en av få klinikker som tester for mycoplasma ved en vanlig smittesjekk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er andre året vi gjør dette, og det er for å se på omfanget av de ulike infeksjonene. Retningslinjene ellers er å teste for mycoplasma om pasienten har plager selv om klamydia og gonoreprøvene er negative, sier Follestad.

Les også: Du kan ha genital herpes uten å vite det

Skal ikke behandles uten symptomer

Forskere er usikre på komplikasjonene infeksjonen kan gi, og om det er «farlig». Mycoplasma kan assosieres med bekkeninfeksjon, som igjen kan føre til infertilitet og kroniske underlivssmerter, samt artritt (underlivssmerter).

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke godt nok dokumentert at en genital mycoplasmainfeksjon gir alvorlige komplikasjoner, og det er ikke dokumentert at å behandle personer uten symptomer reduserer fremtidig sykdom, fastslår Hilde Kløvstad i Folkehelseinstituttet.

Har du hatt ubeskyttet samleie med ny partner anbefales det at du tester deg for klamydia. Det samme gjelder altså ikke for mycoplasma.

– Folkehelseinstituttet anbefaler ikke at personer som ikke har plager tester seg og får behandling for denne infeksjonen. Personer med symptomer skal få behandling for sin infeksjon, sier Kløvstad.

Les også: Det går over av seg selv, men det kan ta opptil to år

Høy resistens

– Det er viktig å ikke hause opp denne infeksjonen. Det er mye vi ikke vet, men hadde det vært kjempefarlig hadde vi sett mye mer komplikasjoner, sier Maria Romøren, allmennlege på Nøtterøy og forsker ved Allmennmedisinsk Forskningsenhet i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du fått påvist mycoplasma genitalium får du som regel en femdagers antibiotikakur med azitromycin. Problemet er at omtrent halvparten ikke blir friske av rutinebehandlingen på grunn av resistente bakterier, og da må begynne på en antibiotikakur som koster opptil 7-800 kroner. Regningen må du selv betale.

Les også: Så ofte bør du teste deg

Kontrollprøve

Det er viktig å ta en kontrollprøve tre til fire uker etter påbegynt behandling. Det gjelder alle pasienter, også de som ikke lenger har symptomer.

– Det er både fordi det er stor sannsynlighet for at stammen er resistent mot azitromycin, og fordi resistens kan utvikles også ved behandling med femdagerskur. Dersom vi ikke kontrolltester, vil de resistente stammene selekteres, sier Romøren.

Dersom du er smittet av mycoplasma, og har en fast partner, skal partneren undersøkes og behandles uavhengig av symptomer. Dette er for å redusere risikoen for reinfeksjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Partner bør tilbys test samtidig som behandling startes. Hvis testen er negativ, trenger ikke partneren å ta kontrollprøve.

Les også:

Slapp av, det må ikke være kjønnssykdom selv om det klør

Det går over av seg selv, men det kan ta opptil to år

Hvor mye kan du om kjønnssykdommer?

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no