Dette må du huske i sprengkulda

Kulda har bitt seg fast i store deler av landet. Foto: Colourbox
Kulda har bitt seg fast i store deler av landet. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ventet ned mot 33 kuldegrader flere steder de nærmeste dagene. Da er det best å ta sine forholdsregler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I oktober i fjor meldte amerikanske meteorologer at denne vinteren skulle bli rekordkald i Skandinavia, og det er vanskelig å si seg uenige med dem.

Sprengkulden har nå lagt sin iskalde hånd over det meste av landet vårt, og dette kan få en rekke konsekvenser for deg og meg. Det kan derfor være en fordel å notere seg gode tips for hvordan du sikrer egen helse, bil og hjem mot kulde, is og høyt strømforbruk.

Les også: Det blir en iskald start på 2016

Sjekk sikringsskap jevnlig

Norsk brannvernforening frykter en økning i antall boligbranner i tiden fremover, ettersom det er ventet ned mot 30 kuldegrader flere steder i landet de nærmeste dagene. Dette kan i sin tur resultere i belastning på elektriske anlegg, og dermed økes risikoen for boligbrann.

Ta derfor en jevnlig sjekk i sikringsskapet. Lukter det svidd eller sikringer er ubehagelig å ta på, bør du umiddelbart kontakte en autorisert installatør.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjekk været der du er

Unngå samtidig bruk av skjøteledninger til elektriske varmekilder som panelovner og vifteovner med høy wattstyrke. Om du tyr til vedfyring for å holde hjemmet ditt varmt, er det viktig å kontrollere skorsteiner og ildsteder før fyringssesongen starter. Få skorstein og ildsted sjekket av fagfolk på området.

Les også: Slik forbereder du hus og hage på vinteren

Varmepumpe til hjelp

Når kuldegradene stuper ned mot tosifrede tall så øker samtidig strømforbruket og du kan ende opp med en solid regning. En varmepumpe kan redusere strømregningen din, men det forutsetter at du ikke fristes til å sette opp temperaturen eller prøver å varme hele boligen med den.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan også lønne seg å skaffe deg oversikt over hva som sluker mest strøm, slik at du kan redusere strømregningen. Senker du for eksempel gradestokken én grad så reduserer du samtidig strømforbruket tilknyttet oppvarming med fem prosent. Flere gode tips finner du her.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Sørg for å få nok lys i høst og vinter

Pass på bil og helse

Enhver bilist kan skrive under på at det å i det hele tatt få start på bilen når vinteren er på sitt kaldeste, bringer raskt frem både frustrasjon og intens lengsel etter varme sommermåneder. Husk å kontrollere kjøleveske/frostveske, det gjør at motoren takler kulden bedre.

Hvis døren låser seg kan du bruke låsolje på låsen og silikonstift på listene. Sørger du for at motoroljen er ny og fersk, reduserer du dessuten faren for motorhavari.

Vinteren handler vel så mye om å unngå brudd og brist i armer og ben. Det finnes et stort utvalg av strøprodukter og gode råd ute på markedet. Blant annet kan du blande grus og varmt vann som smelter grusen litt ned i isen og gjør den til sandpapir.