Listhaug: – Kirken er gjennomsyret sosialistisk

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sier hun frykter for velferdsordningene og de store kostnadene ved å hjelpe folk i Norge.
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sier hun frykter for velferdsordningene og de store kostnadene ved å hjelpe folk i Norge. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp), som tidligere har tordnet mot «godhetstyranniet» i det norske samfunnet, mener Den norske kirke er «gjennomsyret sosialistisk».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sier statsråden i et intervju med Dagen.

Det var i høst det rant over for Listhaug da biskopene i Den norske kirke engasjerte seg i asyldebatten. «Godhetstyranniet rir det norske samfunnet som en mare», sa hun og truet med å melde seg ut av folkekirken.

Les også: Listhaug: – God­het­s­ty­ran­niet rir Norge som en mare

Listhaug sier hun synes det er bra med sterke konservative kristne miljøer. Den norske kirke betegner hun som «gjennomsyret sosialistisk».

– Når Kirken begynner å blande seg ensidig inn i oljeleting i Lofoten, tenker jeg at man har gått altfor langt. Det gjør ingenting om de konservative kreftene får mer å si, sier statsråden til Dagen.

Hjelp i nærområdene

Listhaug sier hun mener asyldebatten handler om hvilket samfunn Norge skal være i fremtiden, og frykter for velferdsordningene og de store kostnadene ved å hjelpe folk i Norge, i stedet for å hjelpe folk i de mye omtalte nærområdene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Til sjuende og sist er det viktig å bruke pengene der nede, og sikre at familier som nå sitter der uten håp, får det, og at ungene får skolegang, nok mat og en anstendig plass å bo. Moralsk er det mye viktigere å hjelpe mange enn få som har økonomi til å komme seg hit.

Les også: Listhaug: Skal stramme inn i flykt­ning­po­li­tik­ken

Hun sier videre at hun er bekymret for flørtingen mellom KrF og Arbeiderpartiet.

– Ap har gått i bresjen for å redusere familiens rolle, at staten fyller en stadig større del av vår hverdag, og at barn skal i barnehagen. Vi står for det motsatte, for mer frihet til enkeltmennesker. Familien må fungere, ellers blir det problemer, sier den nye ministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Stor­tin­get lenker Listhaug til to asyl­for­lik

Må snu retorikken

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) ber Sylvi Listhaug slutte å snakke om godhetstyranni i asyldebatten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Listhaug må snu retorikken 180 grader. Hun må slutte å snakke om frykt, kontroll og vanskeligheter. Som innvandrings- og integreringsminister må hun snakke om muligheter, integrering og bosetting, sier generalsekretær Ann-Magrit Austenå i NOAS til Vårt Land.

Les også: Her er Solbergs nye regjering

NOAS-sjefen viser konkret til et Listhaug-utspill i november. Da sa Frp-statsråden at meningsmotstanderne framstiller ønsker om kutt og innstramminger som slemme og kalde, mens de som ønsker en mer liberal­ politikk­ er gode og rause.

– Jeg reagerer på dette godhetstyranniet som rir det norske samfunnet som en mare, sa Listhaug til NRK.

Austenå mener Listhaug må legge vekk slik retorikk.

– Hun må møte alle dem som stiller opp for flyktninger på en helt annen måte, sier hun.