ABCNyheter
ABCNyheter AS Kirkegata 17 Oslo 0153
22 80 85 80 tips@abcnyheter.no
true Livet grønnsaker,Klepp,Mat og drikke,matoppskrift,nyheter,Livet
Tor Strand Tor Strand er redaktør i ABC Nyheter. 90548980 tor@abcnyheter.no
Her kommer den nye super-grønnsaken Brokkoli er blant de sunneste grønnsakene som finnes. Nå har norske bønder startet produksjon av en søtere og mildere variant: brokkolini http://www.abcnyheter.no/files/imagecache/normal/2011-29/brokkolini798.jpg
http://www.abcnyheter.no/files/imagecache/normal/2011-29/brokkolini798.jpg

680 321

BROKKOLINI: Brokkolinien strekker seg med sin lange, smaksrike og søtlige stilk (Foto: Britt Kåsin, OFG)

Her kommer den nye super-grønnsaken

Brokkoli er blant de sunneste grønnsakene som finnes. Nå har norske bønder startet produksjon av en søtere og mildere variant: brokkolini

– Brokkolini er en næringsbombe, full av antioksidanter og viktige næringsstoffer. Den er minst like sunn som brokkoli, men brokkolini er enda mer anvendelig. Stilken har en søtere smak, og kan gjerne spises rå, sier informasjonssjef Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Brokkolini går også under navnet aspargesbrokkoli, fordi smaken på stilken kan minne litt om asparges.Grønnsaken kan kokes lett i to minutter og serveres til kjøtt og fisk. Den kan bakes i omeletter og paier, brukes i supper og fritert i tempura.

– Den er så mild og søtlig i smaken at den til og med kan brukes i smoothies sammen med bær, eller som en snacks servert rå, sier Kåsin.

LES OGSÅ: Saken er biff

Vant pris

Brokkolini er en ny grønnsak som vant innovasjonsprisen ved Europas største frukt- og grøntmesse Fruit Logistica i 2010. Da bestemte to norske produsenter seg for å satse på brokkolini.

I sommer produseres grønnsaken ved Gilhus Gartneri i Lier og Wiig Gartneri på Klepp.

– Smaken og utseendet på denne nye stilk-brokkolien var akkurat slik jeg ønsket. Jeg bestemte meg for å satse på den etter grønnsakmessen i Berlin og sådde de første plantene i fjor, sier Kirsten Ravnsborg Justad ved Gilhus Gartneri.

Utseendemessig skiller brokkolinien seg fra vanlig brokkoli.

– Den har ikke noe stort hode, den ser flott ut på tallerkenen, og det er stilken som er best å spise, sier Kåre Wiig.

LES OGSÅ: Krydder i hverdagen

Prøveproduksjon

Begge gartnerne har stor tro på at grønnsaken vil få innpass på norske middagsbord. Men den må bli kjent blant folk og bli tilgjengelig i butikkene.

– Om tre til fem år håper vi brokkolini er en grønnsak nordmenn er fortrolige med. Begge dyrkerne har lang erfaring med grønnsakproduksjon, og vi synes det er flott at noen tør å satse på nye, gode og sunne grønnsaker, sier Britt Kåsin.

Wiig Gartneri på Klepp på Jæren, landets største gartneri, kommer i år til å sende ut 50 000 pakninger på 180 gram brokkolini til butikkene. I tillegg er brokkolini i ferd med å få innpass på restaurantene.

LES OGSÅ: Soppgalopp

Newswire (NW) er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå.

Lesernes kommentarer

2011-07-19T14:25:16

Frode Frode

19. juli 2011 - 14:25

Full av antioksidanter og viktige næringsstoffer?

Sikkert ikke mer enn at en haug av sprøytemidler og giftig kunstgjødsel ikke kan fikse opp i det...
2011-07-19T17:14:48

Kristian Brauteset Henning Kristian Brauteset Henning

19. juli 2011 - 17:14

Sweet...

Så lenge det ikke er GMO heller. Rører det aldri. Mer økologisk, og dyrkingsvariasjon på åkrene så blir det bra for norske mager.
2011-07-19T18:37:47

Jan erik nicolaysen swann Jan erik nicolaysen Swann

19. juli 2011 - 18:37

Bare bra

At det kommer flere typer grønnsaker på markedet er bare positivt.Også selv om disse blir produsert på kommersielt vis.Hvis
noen har en frykt for kunstgjødsel og eventuelle sprøytemidler som blir brukt,så er det nok dessverre basert på overtro og egenprodusert angst.
2011-07-19T18:51:43

Tore B Krudtaa Tore B Krudtaa

19. juli 2011 - 18:51

Rutinene for godkjenning av sprøytemidl. ville godkjent DDT

Med de rutinene som er blitt benyttet av Europa og Norge for å teste og evnt. godkjenne sprøytemidler, opp til i dag, ville til og med DDT blitt godkjent.

Det har mao. skjedd svært lite positivt i relasjon til testing av sprøytemidler før disse godkjennes på markedet.

Tror du det ikke?
Da bør du lese denne NYE rapporten om hvordan ugressmiddelet Roundup ble godkjent i Europa (og Norge):

ROUNDUP AND BIRTH DEFECTS - Are the public being kept in the dark?
http://www.scribd.com/doc/57277946/RoundupandBirthDefectsv5

Mer informasjon om Roundup her:
http://www.monsanto.no/index.php/no/miljo/gmo/gmo-nyheter/105-monsantos-ugressmiddel-roundup-knyttes-til-missdannelser-ved-fodsler-i-argentinas-jordbruksomrader

Gjør deg selv og miljøet en tjeneste:
SPIS ØKOLOGISK!
2011-07-19T19:47:24

Stein Osmoen Stein Osmoen

19. juli 2011 - 19:47

Sunn mat?

http://www.aftenposten.no/meninger/signert/article1636242.ece?service=print

Les og bli vekket opp av dvalen. Selv om maten ser bra ut, så trenger den nødvendigvis ikke være av beste kvalitet.
2011-07-19T21:25:17

Per Olav Husum Per Olav Husum

19. juli 2011 - 21:25

Se denne linken

http://farmageddonmovie.com/
Håper denne grønnsaken kan produseres uten sprøytemidler, i Usa blir bønder som vil lage "levende" mat stoppet. Myndighetene vil ha kontroll så vi ikke blir for friske, hehe. Og det er faktisk sant tror jeg.
2011-07-19T21:28:04

Per Olav Husum Per Olav Husum

19. juli 2011 - 21:28

Mye av

grønnsakene kan vi dyrke i egne blomsterbed. Bare å så frø i mars april og plante ut i mai. Ikke trenger de plantevernmidler heller, og smaker helt noe annet en det som en kjøper....
2011-07-20T09:54:31

Tormod Lauvvik Tormod Lauvvik

20. juli 2011 - 9:54

Matsikkerhet

Her var mange kritiske innlegg. Kanskje man bør lese dette?
Mattilsynet fører streng kontroll med, og legger føringer for produksjonen av norske matvarer.

Norge er i verdenstoppen når det gjelder dyrehelse, og det gjelder i særlig grad for sykdommer som kan smitte mellom dyr og mennesker (zoonoser). For 11 viktige smittestoffer, blant annet Salmonella, som rapporteres til EU-systemet hvert år, er det svært få funn i norske produksjonsbesetninger. Det viser den årlige Zoonoserapporten som er publisert i dag.

Se hele Zoonoserapporten for 2009 hos Veterinærinstituttet

Funn av sykdomsorganismer i fôr, dyr og mat, samt sykdomstilfeller hos mennesker, sammenstilles i Zoonoserapporten, som er et samarbeid mellom Veterinærinstituttet, Mattilsynet og Folkehelseinstituttet. Resultatene rapporteres til EUs mattrygghetsorgan EFSA (European Food Safety Authority), som sammenstiller data fra alle EU-landene samt Norge. I denne samlerapporten kommer Norge svært godt ut.

Nullstatus for en rekke sykdommer
Norge er fri for sykdommer som rabies, storfetuberkulose, ekinokokkose, trikinose, brucellose og kugalskap. Heller ikke Q-feber har blitt funnet i norske dyrebesetninger. Et fåtall mennesker har brakt med seg enkelte av disse sykdommene fra utlandet i løpet av de siste ti årene.

Svært god Salmonellasituasjon
Salmonellasituasjonen hos norske husdyr har i en årrekke vært svært god. Det norske ”Overvåkings- og kontrollprogrammet for Salmonella på levende dyr” har dokumentert at norske matproduserende dyr svært sjelden er infisert med Salmonella.
2011-07-20T11:15:06

Erik Leirvik Erik Leirvik

20. juli 2011 - 11:15

Liten avsporing da

Dyrehelsen og kontrollen på sykdommer er i øverste klasse, men diskusjonen går på sprøytemidler og kontrollert forgiftning av maten vår.

Vi produserer grønnsaker som ser flotte ut og er fri for utøy, MEN de inneholder rester av gift og mangler næringsstoffer.
2011-07-20T11:40:32

Per Olav Husum Per Olav Husum

20. juli 2011 - 11:40

Noe av grunnen

til dette er vel at alt for er fult av antibiotoka og andre medisiner som i neste omgang vi mennesker får i oss, men er enig i at vi har god kontroll.
Er også sikker på at vi kan produsere grønnsaker her i landet uten å bruke sprøytemidler. Det er snakk om å gjøre det på en litt annen måte.
F.eks. så kan kepaløk og gulerot stå ved siden av hverandre i fårer fordi det som går på løk av insekter ikke liker gulerot, og golrotfluer liker ikke løk. Og det viser seg i drivhus at insekter kan brukes til å bekjempe andre insekter. Marihøner er ville etter bladlus bl.a.
Men så lenge mat blir et spørsmål om profitt så vil det sprøytes alikevel....